Kedves cigányok! Köszönjük, hogy nem balhéztatok az elmúlt 4 évben!

2014.10.09. 13:29
Orbán Viktoréknál nagy hatalmuk van a cigány asszonyoknak.

A miniszterelnök tett ma egy nagy ígéretet a cigányoknak:

FOLYTATJUK.

Mindezt az Országos Roma Önkormányzatban, ahova meghívták Bódi Gusztit, Bangó Margitot és még néhány cigány művészt, cigány egyetemistát. Ha Orbán Viktor mellett állnék a politikai korrektség elleni harcban, akkor úgy is fogalmazhatnék, hogy nagyjából

egy tucat díszcigány volt a teremben,
 
és hallgatta, ahogy a miniszterelnök sűrű ostorcsapásokkal püföli az elmúlt négy évet,

legalábbis a romapolitika sikeressége szempontjából.
Orbán egy nehéz ember, de mi cigányok is

Ugyanis nagyon sok tennivaló van még Orbán szerint:

  • A „szociális közösségfejlesztő, foglalkoztatásszervező képzés és munkagyakorlat” kérdése, ahova csak 1600 főt vontak be, de ő jóval többet szeretett volna.
  • 4 év alatt 8000 roma fiatal kapott piacképes szakmát. Orbán szerint ezt a számot radikálisan meg kell növelni.
  • Nem lehetnek elégedettek a cigányok egészségügyi ellátásával. „Nem csak azzal, amit elértünk, hanem még azzal sem, ahogyan elindultunk."

Persze, ezek a kritikák eltörpülnek a sikerek mellett, ugyanis Orbán szerint az elmúlt négy év romapolitikája páratlan győzelem. Olyat hajtottak végre, amit korábban senki: a cigányok bevonásával „próbáltak segíteni a helyzetükön”. A siker záloga pedig nem más, mint a

közmunka.

Szerinte ez „a legnagyobb jótétemény, amit az elmúlt négy évben adhattunk”. A miniszterelnök tőle szokatlanul óvatosságra intett, mielőtt elkezdett beszélni a számokról, majd elmondta, hogy mióta van közmunka, 300 ezer ember ment át a rendszeren (elmondása szerint is többen többször is), ebből pedig 57 ezer olyan cigány ember, aki még soha nem dolgozott. Orbán finoman csak úgy kommentálta az eredményt, hogy

fantasztikus

További siker, hogy az elmúlt négy évben 35 ezer roma fiatalnak adtak segítséget az érettségihez. Ez a szám önmagában nem túl sokat jelent, ráadásul maga a miniszterelnök magyarázta meg, hogy miért üres statisztikáról van szó. Nem tudják ugyanis, hogy ebből a 35 ezerből hányan érettségiztek le ténylegesen, de ahogy a miniszterelnök fogalmazott, bíznak benne, hogy minél többen.

Egy számmal büszkélkedett még el a miniszterelnök: 1000 cigány asszonyt sikerült bevonni óvodai segítőnek. És itt jött el az a pillanat, amikor Orbán meghökkentő szociológiai eszmefuttatásba kezdett:

A cigányság számára élhető jövőt akkor tudunk teremteni Magyarországon, ha ebben megtalálják a helyüket a cigány asszonyok (...) Ha a nők hajlandóak követni azokat a célokat, amiket az önkormányzat meghatároz, akkor bízhatunk abban, hogy a roma közösség is pozitív lesz a meghirdetett programjaink iránt.

Orbán után Farkas Flórián következett, aki rögtön az elején megköszönte a cigányoknak, hogy nem balhéztak az elmúlt négy évben, és ez szerinte példátlan. A leendő romaügyekkel foglalkozó miniszteri biztos (Orbán a sajtótájékoztatón felkérte Farkast, aki sebtiben el is vállalta a pozíciót) azt is kijelentette, hogy

ez a magyarországi cigányság már nem az, ami négy évvel ezelőtt volt.

Farkas szerint azért sem, mert 1000 cigány nőt átképeztek dajkának, óvónőnek, idősgondozónak, ezáltal belépve a munka világába hidat fognak képezni a társadalom, a hivatalok és a képviselők között. Azt persze még nem tudni, hogy hányan helyezkednek el, de Farkas szerint sokan várnak. És miért fontosak a cigány nők?

A politikus szerint azért, mert náluk nagy hatalmuk van a cigány asszonyoknak. Ekkor Orbán nevetve közbeszólt: „Nálunk is.”

Farkas szerint az is fantasztikus siker, hogy legutóbb 160 ezren vállalták cigány származásukat, és hogy el fognak menni szavazni október 12-én. „Ez 30-40 ezerrel nőtt meg minden választásokhoz képest” – mondta.

A politikusok előadása után „ezúttal nem volt lehetőség kérdezni”, a miniszterelnök és a meghívott díszvendégek jókedvűen elhagyták a termet, mi pedig sajnos nem tudtuk meg, hogy például a miskolci kilakoltatások is a sikeres romaintegráció részét képezik, vagy azok inkább rendészeti oldalról nyúlnak a szegénységhez és a cigánysághoz.   • Hírek
  • Személyi kölcsön