Orbán Viktor gyors tempót diktál

DSC 4075
2014.10.09. 15:31

Vajon miről beszél majd Orbán?

Aki arra számított, hogy a vasárnapi önkormányzati választás után unalmasabb időszak következik a politikában, tévedett. A parlament rögtön hétfőn összeül, és nem más jelentkezett napirend előtti felszólalásra, mint Orbán Viktor kormányfő.

A parlament honlapján olvasható napirendben szokás szerint nem olvasható, miről és milyen terjedelemben fog beszélni a miniszterelnök, de nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük, két témakört biztosan fog érinteni.

A választási eredmények értékelése, ami a felmérések szerint hálás feladat lesz Orbán számára, hiszen minden előjel a Fidesz újabb nagy győzelmére utal.


Az ország előtt álló feladatok, a következő, hetek hónapok intézkedései. Az biztos, hogy a rezsicsökkentés mellett a devizahiteleseknek nyújtott segítség és a bankok elszámoltatása szóba kerül. Nagy kérdés azonban, hogy Orbán bejelent-e valamilyen átalakítást, hosszabb távú tervet - ekkor már népszerűtlenebb intézkedésről is beszélhet, hiszen a választások után leszünk. 

A frakcióvezetők természetesen reagálhatnak Orbánra, vagyis egy nappal a választások után rögtön folytatódik a politikai küzdelem a pártok között.

A parlament jövő heti kétnapos ülésén az Orbán-napirend előttin kívül sok izgalmas várhatóan nem történik. Az interpellációk és kérdések után nemzetközi egyezményekről és a földgázellátási törvény egyik módosításáról tárgyalnak a képviselők. Kedden pedig a tavalyi költségvetés zárszámadásáról zajlik a vita.