Kövérnél, Kósánál és Kubatovnál is feljelentették az érdi polgármestert

2014.10.10. 13:35
Minden elképzelhető Fidesz-fórumon, valamint a rendőrségen és az ügyészségen is feljelentették T. Mészáros Andrást, Érd fideszes polgármesterét, mert irigylésre méltóan jó pénzt kasszírozott néhány előnytelen fekvésű földdarab eladásából. A nagylelkű vevő minden esetben ugyanaz a személy volt, ezért a környék más tulajdonosai is megkeresték, hogy hasonló módon, a piaci ár sokszorosáért vegye meg saját birtokaikat. Kiderült, hogy a vevőnek fogalma sem volt, milyen területek kerültek a nevére. A feljelentők pénzmosásra gyanakodtak, a feljelentéseket azonban elutasították.

„Miközben a mostoha piaci körülmények között családok tízezrei próbálnak szabadulni mára jelentős értékvesztést elszenvedett ingatlanjaiktól, vannak, akik jó érzékkel dobják piacra tulajdonukat. Mi mással lehetne magyarázni, hogy T. Mészáros András, Érd polgármestere elsőre értéktelennek tűnő, osztatlan közös tulajdonú földrészleteket adott el, a jelek szerint magasan a mások által elérhető piaci ár felett...”

Érd korábbi polgármestere szerdán blogot indított a jelenlegi érdi városvezető földeladásairól. Harmat Béla természetesen nem utódja, T. Mészáros András jó piaci érzékével magyarázza sikeres földügyleteit. Az ironikusnak szánt ajánló után ott sorakozik számos fel- és bejelentés, amelyekkel kormánypárti politikusok és nyomozó hatóságok figyelmét igyekezett ráterelni a polgármester sikereire.

Másnak nem jött össze

Harmat elmondása szerint Érd környékén a 90-es években sokan szereztek – főként kárpótlási jegyek felhasználásával – kisebb-nagyobb földterületeket. Ezek jó része szántó vagy művelésen kívüli, értéktelen telek volt, amelyek ráadásul osztatlan közös tulajdonba kerültek. Az utóbbi két évtizedben nem sokat lehetett velük kezdeni. Kivéve T. Mészáros Andrást.

A polgármester az eladott, két hektárnál kisebb összméretű ingatlanokért több mint 50 millió forintot kapott, ami Harmat szerint a valós érték több mint tízszerese.

Harmat Béla a rendőrségen és a budaörsi járási ügyészségen is feljelentette pénzmosás gyanújával korábbi munkatársát, azt állítva, hogy a földeladás valójában tisztázatlan jövedelmekből származó pénzek legalizálására szolgált. A volt polgármester szerint ezt bizonyítja, hogy a vevő, aki csak és kizárólag T. Mészáros szanaszét elhelyezkedő ingatlanait vásárolta fel, valójában nem is tudta hol és milyen területeket vesz.

A kiugróan magas vételi árak miatt ugyanis a telkek tulajdonostársai felkeresték a vevőt, hogy próbaképpen ők is felajánlják saját földjeiket. Harmat szerint a személyes találkozón bebizonyosodott, hogy a földvásárló lényegében egy ügyvéd megbízásából írta alá az adásvételi szerződéseket, és esze ágában sincs mástól további földeket venni.

A történetet az LMP is felkapta. Sallai R. Benedek a parlamentben szólalt fel a gyanús földügylet miatt.

Önmagában nem bűncselekmény

A hatóságok szerint azonban önmagában abból, hogy a bejelentő véleménye szerint értékaránytalan és nem valós a szerződésekben feltüntetett vételár, nem vonható le az a következtetés, hogy T. Mészárosék bűncselekményt követtek el. Ezért bűncselekmény hiányában elutasították a feljelentést. A Fidesz különféle vezetőinek, Kósa Lajos alelnöknek, Kövér László választmányi elnöknek, Kubatov Gábor pártigazgatónak és Aradszki András területileg illetékes országgyűlési képviselőnek küldött levelek pedig megválaszolatlanok maradtak.

Az Index megkereste T. Mészáros Andrást, hogy ő hogyan látja az elmúlt időszakban kötött üzleteit. A polgármester sajtófőnökén keresztül annyit közölt, hogy Harmat weboldalán számos dokumentum olvasható, ezek között szerepelnek egyebek mellett a Pest Megyei Főügyészségnek, a Budaörsi Járási Ügyészségnek, valamint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak a feljelentéssel kapcsolatos elutasító határozatai, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy a hatóságok nem találtak bűncselekmény gyanúját megalapozó momentumot.

A polgármester határozott véleménye, hogy Harmat Béla volt polgármesternek ezzel a több évvel ezelőtti és több hatóság által is vizsgált üggyel kapcsolatos akciója az önkormányzati választás előtt szimpla politikai sárdobálás.