Utolsó munkanapra szemétügy

2014.10.10. 11:42
Kénytelenek hivatali idejük utolsó munkanapját a szennylevet árasztó szeméttározó problémáival tölteni a tolnai és baranyai önkormányzatok vezetői. Az Indexet túszul ejtő cikói tározó miatt péntekre hívták össze a régiós hulladékgazdálkodási társulás tagjait.

Az Index a múlt héten írta meg, hogy durva természetszennyezés zajlik a Bonyhád közelében alig két éve megnyitott hulladékkezelő telepen. A 3 milliárd forintból kiépített, elvileg minden uniós szabványt betartó, környezetbarát üzem közepén egy szennyezett tó keletkezett, a tározó falából koszos buzgárok fakadnak, éjszakánként pedig illegális csapolások zúdítják a szennyvizet a környék halastava felé.

A cikói tározóban hónapok óta nem született megoldás arra, hogy mit kezdjenek a súlyosan környezetkárosító állapottal. A halogatás miatt kialakult kényes helyzetben a videót forgató Indexet sem fogadták örömmel: először egy markolóval üldözték a szerkesztőség autóját, majd eltorlaszolták a telep kijáratát.

 

A hulladéktározót működtető önkormányzati társulás tanácsát péntekre hívta össze Ács Rezső, szekszárdi alpolgármester, a társulás elnöke. Így a térség önkormányzati vezetői a 2010-2014-es hivatali ciklus utolsó munkanapján a szemétüggyel fejezhetik be ténykedésüket.

Ács Rezsőt korábban az Index is kérdezte a hulladéktározó problémáiról, de a szekszárdi politikus akkor nem volt hajlandó nyilatkozni. A pénteki ülés előterjesztéséből azonban pontosan kiderül, hogy a telepen valóban óriási mennyiségű csurgaléklé halmozódott fel, többszöröse a megengedett mennyiségnek.

A tározót működtető önkormányzati cégnek nem volt pénze arra, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő megoldást találjon. Az egyik, még üres szeméttároló kazettába képződött 30 ezer köbméteres szennytó elszállítása 126 millió forintba került volna.

A 2012 óta működő modern technológiájú telep a rezsicsökkentés következében folyamatos pénzügyi gondokkal küzd. A korábbi tanácsüléseken elhangzott, hogy a szemétdíjak emelésével lehetett volna pótolni a kiesett bevételeket, ezt azonban a rezsicsökkentési politika miatt nem lehetett megtenni. A telep üzemeltetője, a Re-Kom Nonprofit Kft. 2013. évi beszámolója szerint 7 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.