Dömötör
-1 °C
14 °C

Gyanúsítottként hallgathatták ki a Gyermekrák Alapítvány vezetőjét

2014.10.11. 11:32 Módosítva: 2014.10.11. 11:35

A hűtlen kezelés vétségének gyanúja miatt indított eljárásban szerdán gyanúsítottként hallgatta ki a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya B. István Lajost, aki a gyanú szerint magán ügyei intézésére használta alapítványa mentőautóját, írja a police.hu.

A rendőrség közleménye szerint a 70 éves B. István kuratóriumi elnökként a rendelkezésre álló adatok szerint huzamosabb ideje napi rendszerességgel munkába járásra, magán ügyei intézésére is használta az autót, amivel vagyoni hátrányt okozott az alapítványnak.

A közlemény nem nevezi meg, de minden valószínűség szerint Balogh Istvánról, a Gyermekrák Alapítvány vezetőjéről van szó.

A Gyermekrák Alapítvány körül decemberben robbant ki egy botrány, amikor az Index megírta, hogy az alapítvány elnöke többször is az alapítvány mentőjét használta ügyintézésre és munkába járásra, és az alapítvány gazdálkodása sem teljesen átlátható. Az alapítvány minden szabálytalanságot tagadott, de egy ügyészségi vizsgálat több szabálytalanságot is talált az alapítvány működésében.

Januárban Szilágyi György jobbikos képviselő feljelentése nyomán nyomozás is indult a Balogh vezette szervezet ellen hűtlen kezelés gyanújával. A rendőrség augusztus végén október végéig meghosszabbította a nyomozás határidejét.

Az 1 százalékos felajánlások begyűjtésében élenjáró szervezet támogatóinak kétharmadát elveszítette, derült ki szeptember közepén a felajánlásokról készített toplistából. A 2006 és 2009 között a legtöbb, 2010 és 2013 között a második legtöbb egyszázalékos felajánlást begyűjtő alapítvány idén a hetedik helyre csúszott vissza a toplistán, és a tavalyi 221,8 millió forinthoz képest idén csak 70,3 millió forintot kapott a felajánlásokból.