A Fidesz mellett csak a Jobbik

2014.10.12. 23:49 Módosítva: 2014.10.13. 00:14

Mindenhol a Fidesz szerezte a legtöbb helyet a kis- és középvárosokban, valamint tízezer lakos alatti településeken leadott szavazatok alapján felálló megyei közgyűlésekben. A második helyen pedig a Jobbik végzett a lassan végleges feldolgozottságú adatok alapján.

A megyegyűlésekbe a főváros és a 23 megyei jogú város kivételével minden magyarországi település lakói küldtek képviselőket; ezeken a településeken nagyjából hatmillió ember él (közülük mintegy négymillióan a tízezer alatti községekben, városokban).

map

Az MSZP a nem végleges állás szerint három helyen, Vasban, Veszprémben és Baranyában a Jobbikkal holtversenyben lett második, de csak Csongrádban tudott előzni. Megyei szinten a DK az áprilisi parlamenti választáson összemérhető volt az MSZP-vel, most azonban egyértelműen mögötte végzett.

A DK 19-ből 15 helyen bejutott a megyei közgyűlésbe, de csak Somogyban tudott legalább holtversenyben negyedik helyen végezni az MSZP-vel. Ott mindketten 1-1 képviselőt küldhetnek a közgyűlésbe, míg a Jobbikon kívül a Somogyért Egyesület is megelőzte a két baloldali pártot.

Az LMP Baranyában, Bács-Kiskunban és Pest megyében jutott be a közgyűlésbe, az Együtt viszont sehol sem szerzett helyet.