Kettészakadt a 12 választós mikrofalu

2014.10.12. 22:39

Elég szoros küzdelmek alakultak ki az önkormányzati választások iránt leglelkesebb falvakban. Az ország legtöbb indulós polgármester-jelölti versenyéből Tápióságon az egyik független jelölt, Halasi Anita került ki győztesen. A Pest megyei 2559 fős kis falu vezetésére13-an pályáztak. Halasi 26,2 százalékkal nyert, a Fidesz-KDNP-s Dávid Kornélia Anikó csak kevéssel maradt le mögötte 23,62 százalékkal. A 360 fős zalai faluban, Alsórajkon 8-an szerettek volna polgármesterek lenni, mind függetlenek. Itt 24,42 százalék már elég volt a győzelemhez Boros Attilának.

Sikerült megvédenie a posztját az eddigi polgármesternek az ország legkisebb lélekszámú, önálló testületet működtető településén, a Zala megyei Iborfián. 14 választópolgár szerepelt a névjegyzéken, 12-en mentek el szavazni. A polgármestert, Lakatos Józsefet tavaly 13 érvényes szavazattal, ellenszavazat nélkül választották meg, igaz, kihívója sem volt. Most elindult ellene a szintén független Dömötör Géza, és meg is szorongatta egy kicsit, de végül 8-4-es szavazatmegoszlással nyert Lakatos.

Egy hajszállal a fiatalabbik Kuti, a 44 éves Gábor javára dőlt el a testvérharc a Vas megyei Szeleste polgármesteri posztjáért. Az idősebb testvér, a 46 éves Kuti József a Vaol.hu-nak korábban azt mondta, nem maradna benne „negatívum”, ha öccse nyerne. Elárulta a lapnak, hogy mindig is külön csapatban játszottak testvérével, már gyerekkorukban is, amikor fociztak. A különbség most mindössze 9 szavazat volt, Gáborra 116-an, Józsefre 107-en szavaztak.

A települések negyedén, 776 helyen egyetlen polgármesterjelölt indult csak, vagyis ezeken a helyeken akár egyetlen érvényes szavazattal nyerni lehetett.

Hat helyen maradt el a polgármester-választás. A Tolna megyei Aparhanton és Udvariban, a Vas megyei Daraboshegyen és Tanakajdon, a Zala megyei Valkonyán egyáltalán nem akadt jelölt, a Veszprém megyei Nemesvitán pedig az utolsó pillanatban, szombaton visszalépett az egyetlen jelölt. Nem tartottak képviselő-választást a Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon, mert nem akart senki jelölt lenni. Tanakajd az egyetlen hely, ahol egyáltalán nem tartottak önkormányzati választást, mert egyedül itt nem akar senki se polgármester, se képviselő lenni.

A Nemzeti Választási Iroda elnökének szombat délutáni bejelentése szerint tizenegy nyilvántartásba vett jelölt halt meg az önkormányzati választás előtt. A szombat este balesetben elhunyt Váradi András volt a tizenkettedik. Egyházasgerge egyik, független polgármester-jelöltje, P. Nándor péntek este gyilkosság áldozata lett. A rendőrség a testvérét gyanúsítja azzal, hogy egy szóváltás után leszúrta.