Tarolt a szexfotós Gyenes és a komondoros Balogh

2014.10.12. 22:23
Hogyan szerepeltek az elmúlt négy év helyi politikai hősei? Minden botrányhős nyert.

A pártállam első repedéseit Király Zoltán győzelme jelentette Szegeden – 1985-ben. A televíziós újságíró akkor nagy meglepetésre győzött az országgyűlési választásokon. Természetesen az MSZMP tagja volt, de mégis volt tétje győzelmének, miután az 1983-as törvény alapján a jelölőgyűlések nemcsak a Hazafias Népfront két jelöltjét, hanem a saját maguk által kiválasztott jelöltet is támogathatták. Szegeden ez volt Király.

Az újabb bravúr nem sikerült

A nyugdíjasként biztonsági őrként dolgozó Király 20 év szünet után, az LMP színeiben jött volna vissza a politikába, a XI. kerület 1. választókörzetében. Itt azonban csak 14 százalékot kapott, így harmadikként futott be a Fidesz 48 százalékot és az Együtt-PM 22 százalékot begyűjtött jelöltje mögött.

5677044 22459e02ca2688131218d8680ee93923 o
Fotó: Index

Hiába szakított a párttal Vágó Gábor, Kecskeméten Schifferék az LMP egykori szóvivőjét, parlamenti képviselőjét indították egy képviselői helyért.

Az arcszőrzetét branddé fejlesztő politikus azonban csak 6,8 százalékot szerzett.

Vágó hat jelöltből csak az Együtt indulóját előzte meg. A Fidesz-KDNP jelöltje 41 százalékkal nyert.

Veresegyházon agyonverték a Fideszt

1965 óta áll Veresegyház élén Pásztor Béla. A lassan valószínűleg világrekorder egykori tanácselnöknek már csak a vasárnapi győzelem hiányzott ahhoz, hogy jövőre a településvezetés fél évszázados jubileumát ünnepelje. A 76 éves Pásztornak – aki ezúttal is függetlenként indult, nem mintha ezen múlhatott volna a győzelme – nem kellett izgulnia:

5196 szavazattal 87,42 százalékot kapott.

A kódolható vereséget vele szemben a Fidesz jelöltje, Szabóné Tolnai Ildikó szenvedte el.

Győzött a jelmezfetisiszta

Az ötvenévi „arany polgármesterségtől” messze van még Érpatak vezetője, de az egyenruhákhoz, jelmezekhez, népviselethez látványosan vonzódó Orosz Mihály most is nekifutott a megmérettetésnek. Az előszeretettel buzizó, négerező, zsidózó, performanszok keretében izraeli politikusok bábuit akasztó polgármester ellen – akivel szemben emiatt nyomozás is indult – a Fidesz és a baloldali összefogás is indított jelöltet, de hiába.

Orosz Mihály relatív többséget szerezve megőrizte polgármesteri székét.

39 százalékot (337 szavazatot) szerzett, a Fidesz-KDNP jelöltje 27 százalékot (233), két független jelölt 19 és 10 százalékot szerzett.

A baloldali összefogás Érpatakon 3,61 százalékot, 31 szavazatot kapott.

Orosz a választás napján megvádolta a Fidesz jelöltjét, hogy pénzt osztogatott a helyi szegényeknek a választások befolyásolása céljából. A kormánypárt térségi országgyűlési képviselője szerint a polgármester „nem tudja, mit beszél”. Este tízkor itt még nem volt hivatalos eredmény.

Fülöpházán nyert a komondor

Hiába a vak komondor története, az élettársának megverésével gyanúsított Balogh József biztosan megőrizte polgármesteri székét Fülöpházán: ő ugyanis az egyetlen jelölt a posztért a Bács-Kiskun megyei településen. A kérdés így csak az volt, hogy hányan szavaztak rá. A 762 választópolgárból összesen 297-en voksoltak. Ebből 248-an Baloghra szavaztak.

falunap.gif
Fotó: Szarvas / Index
Meglepő azonban, hogy minden hatodik szavazó érvénytelen voksot adott le.

A Fideszből kizárt politikus függetlenként indult, ahogyan a képviselőhelyekért megküzdő kilenc jelölt is.

Orgia és porszívás Gyömrőn

Csaknem 70 százalékkal nyerte a polgármester-választást a gyömrői Gyenes Levente, aki ellen a Fidesz, a Jobbik és a baloldali összefogás is elindította a maga jelöltjét.

Gyenes nyáron még bizalmatlansági szavazást magára, miután szexfotók jelentek meg róla. A polgármestert megerősítették posztján – a 11 képviselőből nyolc a Gyenes által vezetett Gyömrő 2000 Kör tagja –, így újra ringbe szállt a település vezetéséért. A Blikk fotóin meztelenül fehért port szívó helyi politikus – aki korábban doktori címet is használt neve előtt, a Pro Deo State University díszdoktori címére hivatkozva – ahogy négy éve, most is a Gyömrő 2000 Kör támogatásával indult és nem tudta senki megszorítani. 3942 szavazatot kapott, a második legjobb jelölt a Fidesz-KDNP-é volt, 732 vokssal.

Bejött a püspökladányi rúdtánc

Püspökladány alpolgármestere már azelőtt elvesztette posztját, hogy a választásig eljuthatott volna. Augusztusban ugyanis egy videofelvétel jelent meg róla, ahogyan egy utcabálon mattrészegen kapaszkodik a sátorrúdba. A helyiek számára nem volt titok, hogy Kiss Zsigmond rendszeresen iszik, az országos nyilvánosságot kapott felvétel után azonban a képviselő-testület kénytelen volt tiszta vizet önteni a pohárba. Kiss így lemondott posztjáról, de ez nem jelentette, hogy a helyi politikai élettől vissza akart volna vonulni: Püspökladány 8. választókerületében ismét megpályázott egy helyet, függetlenként. Az ő körzetében a Jobbik kivételével pártszínekben senki nem indított jelöltet.

Kiss magabiztosan hozta el a mandátumot a tíz jelölt versenyéből:

32,4 százalékot (227 szavazatot) szerzett, míg a második helyen befutott jobbikos 23,4 százalékig (164 szavazatig) jutott.