Egy éve erre a napra várt a baloldal

2014.10.13. 08:32

Ahogy azt sejteni lehetett, az önkormányzati választások végével azonnal megindult a baloldalon belüli harc. Az egy éven belül már a második, kényszeredett, kínos és kudarcot kudarcra halmozó kampány végére mind a három pártnak már  elege lett a többiekből. Ráadásul most vagy három évre fellélegezhetnek, mert nem kell állandóan a választási rendszer által diktált szövetségi kényszerpályához tartaniuk magukat.

Gyurcsány nem enged a koalícióból

Vasárnap este Gyurcsány Ferenc beváltotta ígéretét, és csak fékezett habzású kritikával illette az MSZP-t. Szerinte Bokros Lajos szorosabb eredményt tudott volna elérni, ha a teljes baloldal felsorakozott volna mögötte – utalt arra, hogy Tóbiásék nem voltak hajlandók elfogadni őt. Gyurcsány úgy fogalmazott, a szocialisták „elvettek” Bokrostól jó néhány szavazatot, és a vonakodás miatt lett Budapesten alacsonyabb a részvétel, mint vidéken.

Gyurcsány elemzése szerint ahol győztek, ott mindenütt megvolt a „demokratikus együttműködés”, amikor viszont egymással versengenek a demokraták, annak sehol nincs jó vége. Ezért megismételte azon elképzelését, miszerint „új politikai konstrukcióra”, azaz a baloldali pártok intézményesített együttműködésére van szükség.

Az MSZP azt se tudja, túl kevés vagy túl sok volt az összefogás

Ez a pártunió azonban a választás éjszakáján tapasztalható szocialista indulatok alapján nem ma fog létrejönni. 

Tóbiás József pártelnök ugyanis leszögezte, hogy "lezárult az alkuk korszaka", és személyesen is betámadta Gyurcsányt, mint „a hatalmi, vezérelvű politika” Orbán melletti másik felelősét, mely szerinte az elmúlt négy évben „bezárta” a baloldalt , és lehetetlenné tette az értékelvű baloldali politizálást. Eszem ágában sincs védeni Gyurcsányt, de azért pont az MSZP-nek nincs miért panaszkodnia, hiszen áprilisban pont ők legnagyobb hasznot húzta belőle.

A szocialisták Falus érdekében feláldozott saját jelöltje, Horváth Csaba is beszólt a szövetségeseknek, csak ő az Együtt-et és Szigetvárit osztotta ki a megbukott „fővárosi választási stratégia” miatt. Horváth pont az „együttműködni kívánó partnereket szétszakító” koordinált indulást hibáztatta a kudarcért, azaz Tóbiással ellentétben arra utalt, nem a túl erős, hanem a túl gyenge összefogás eredménye a fővárosi kudarc. Pedig elmondása szerint az országgyűlési választáson még úgy tűnt, hogy Budapesten többségben van a baloldal, és

még 3-4 hónapja is 13-14 kerületben lehetett ellenzéki győzelemre számítani.

Karácsony képben mondja el

Az Együtt-PM részéről a nyilatkozatok szintjén nem szálltak be az adok-kapokba, de Karácsony Gergely a Facebookra posztolt győzelmi képéről már szépen kiretusálta az eredetileg a kezét fogó Kunhalmi Ágnest.