Botka és Szeged lett az Alföld piros pontja

2014.10.13. 07:25
Az alföldi megyékben is maradt a fideszes többség, még ha kisebb is volt, mint négy évvel korábban. Erről azonban leginkább a Jobbik tehet, nem a baloldali pártok. Békéscsabán egy függetlennek tűnő jelölt nyert jobbikos hátszéllel, Botka László megtartotta Szegedet, és a baloldali blokk is megerősödött.

A Fideszt exfideszesek verték Kiskunfélegyházán

Bács-Kiskun mindig is erős Fidesz-KDNP-bázis volt, négy évvel ezelőtt is ezt igazolták a szavazók. 2010-ben a voksok mágikus kétharmadát (66,67%) szerezték meg, és a 24 tagú megyei közgyűlésben 16 helyet szereztek meg.  Most tíz százalékkal gyengébben szerepelt a Fidesz, de a többséget, 14 fővel most is biztosítani tudja. A második legerősebbként a Jobbik öt képviselőt adhat, az MSZP hármat, és meglepetésre két kispárt, a DK és az LMP is bekerült egy-egy fővel.

Hiába indítottak mást a polgármesterségért Kecskeméten kormányzati pozíciót vállaló Zombor Gábor helyett, a Fidesz-szavazókat ez nem befolyásolta. Szemereyné Pataki Klaudia a szavazatok 59,05 százalékát kapta meg, a baloldali támogatással, de függetlenként induló Hugyecz Zoltánnak nem volt komoly esélye, 22,67 százalékig jutott. Kecskemét minden egyéni körzete (15) a Fideszé lett, a testületbe még három MSZP-s, két Jobbikos, egy DK-s és egy LMP-s jutott be.

Érdekes helyzet alakult ki Kiskunfélegyházán, ahol a Lezsák Sándor által életre hívott Nemzeti Fórum került többségbe, kilenc mandátumot és a polgármesteri posztot is megszerezte a jobboldali egyesület, amelynek tagjai korábban a Fideszben is párttagok voltak. Csányi József kétszer annyi szavazatot szerzett, mint a korábbi fideszes polgármester Kapus Krisztián.

Jobbikos hátszéllel független nyert Békéscsabán

Az önkormányzati választások egyik legnagyobb meglepetését Békéscsaba szolgáltatta. A polgármesteri posztot a függetlenként, de a Jobbik által is támogatva Szarvas Péter szerezte meg. A szavazatok 41,93 százalékát kapta, míg a fideszes Hanó Miklós 34,56-ot. A korábbi polgármester, Vantara Gyula két ciklus után a parlamenti mandátumot választotta, ezért nem indult. A testületben azonban már érvényesült a papírforma, a Fidesz a 17-ből 11 képviselői helyet szerzett, a baloldali konglomerátum három mandátumhoz jutott, rajtuk kívül egy jobbikos, egy LMP-s és egy független fog dolgozni a testületben.

Békésben négy évvel korábban három pártból állt a megyei közgyűlés, a Fidesz hatvan százalék fölött szerepelt, az MSZP 22,22 százalékot, a Jobbik 16,67-et kapott. Most színesedhet a kör, 80 százalékos feldolgozottságnál úgy tűnik, hogy a DK is adhat egy képviselőt. A Fidesz 55 százalék fölötti eredményével 11 helyet kap, a megerősödő, húsz százalék felett szereplő Jobbik hatot, míg az MSZP kettőt.

Botka, az MSZP-bástya

Bár Orbán Viktor nagy meglepetést ígért, úgy látszik az MSZP-s Botka László bebetonozta magát Szeged polgármestereként. A várost 2002 óta vezeti, és most még öt évig lesz erre lehetősége. A Fidesz jelöltje Kothencz János 12 ezer szavazattal kapott kevesebbet, mint Botka, aki a voksok 58,52 százalékát kapta meg. 

A 28 fős testület is alaposan átalakul, a baloldal a 20 egyéni választókörzetből 17-et megnyert, így kényelmes többségben lesz az MSZP-DK-Együtt-PM. A Fidesz kilenc mandátumot szerzett, egy jutott a Jobbiknak és egy az LMP-nek is. Korábban 14 hely volt a Fideszé, a többin pedig ugyanez a három párt osztozott.

Hódmezővásárhelyen sem történt változás, bár ott nem is nagyon reménykedett ebben senki, a rendszerváltás óta mindig jobboldali vezetése volt a városnak. Almási István 61,03 százalékos teljesítménnyel újra megszerezte a polgármesteri pozíciót. 2012-ben a csak parlamenti munkájára koncentráló Lázár János után lett a város vezetője. A városban az egyéni választókerületekben a Fidesz-jelöltek taroltak, tízen lehetnek ott a testületben. Két-két hely jutott a Jobbiknak és az MSZP-DK-Együttnek.

A Fidesz Csongrád megyében is eljutott négy évvel korábban a 60 százalékig, de Budapesten kívül itt volt a legerősebb MSZP-s bázis.  A szavazatok 30 százalékát kapta akkor párt, ezt nem tudta megismételni, így a fideszes többség 11 hellyel most is biztosítva lesz a megyei közgyűlésben. A baloldal ötöt, a Jobbik négy helyet kaphat.

Szolnok is a Fideszé maradt

A megyében négy év alatt nem sok minden változott, a Fidesz, ahogy most is 11 mandátumot szerzett a 19-ből. Már tavasszal is látványos volt a Jobbik erősödése, és ezt most az önkormányzati választások is igazolták. A Jobbik a korábbi négy helyett, hat közgyűlési helyhez jutott, és ezzel megelőzte az MSZP-t, ami két képviselőt ad majd, míg a DK egyet.

Szalay Ferenc harmadik ciklusának vághat neki Szolnok polgármestereként. Ugyan most nem szárnyalta túl korábbi 60 százalékos eredményét, de így is kétszer annyi szavazatot kapott, mint a baloldali jelölt, Radócz Zoltán, aki képviselőként azért a testület tagja lesz. A Fidesz minden egyéni körzetet (12) elvitt a városban, Radóczon kívül még két baloldali és két jobbikos szerzett mandátumot. Négy évvel ezelőtt is ugyanez volt a leosztás.

A megyében Törökszentmiklóson született meglepetés eredmény, a polgármesteri poszt mellett a Jobbik többséget is megszerezte a testületben.