Orbán Viktor most már szabadon beszélhet

2014.10.13. 08:59

Egy percre sem pihenhetnek a politikusok, szokatlan gyorsasággal, már a választások másnapján összeül a parlament. Az e heti kétnapos ülés legizgalmasabb része természetesen Orbán Viktor felszólalása lesz, a kormányfő ugyanis napirend előtti felszólalásra jelentkezett.

Múlt héten megszavaztattuk már, vajon miről beszél majd Orbán Viktor a választások után, és bár sokan hallanák Orbán véleményét a fociról vagy Széles Gábor energiacellájáról, mégis az a változat nyert, hogy az ország előtt álló feladatokról fog beszélni. Orbán okozhat meglepetést a mai felszólalásában, ugyanis most már szabadon beszélhet, nem kell figyelnie semmilyen kampányérdekre, a következő választás elvileg 2018-ban lesz.

A következőket nagy eséllyel érinti Orbán a felszólalásában:  

  • A választási eredmények értékelése, a Fidesz idei harmadik hatalmas győzelmét biztosan nem hagyja ki.
  • A következő hónapok évek fontos feladatai. Orbán a múlt pénteki szokásos, Kossuth rádiónak adott interjújában két témakört emelt ki: a szakképzési rendszer fejlesztését, megreformálását, illetve a cigány gyerekek felzárkóztatását. 
  • Meglepődnénk, ha a rezsicsökkentés, illetve a devizahiteleseknek nyújtott segítség és a bankok elszámoltatása kimaradna. 
  • Kérdés azonban, hogy Orbán bejelent-e valamilyen átalakítást, hosszabb távú tervet, akár népszerűtlenebb intézkedést. 

Orbán Viktor felszólalására reagálhatnak a frakcióvezetők, majd következnek a szokásos interpellációk, kérdések, azonnali kérdések. Áttekintve a listát, azt láthatjuk, hogy a képviselőket érdekes módon hidegen hagyja a választás, és csak a saját szakpolitikai rétegtémáikat erőltetik (a jobbikos Dúró Dóra a Klikről, a szocialista Gúr Nándor a munka világnapjáról, az LMP-s Szél Bernadett az autóipart kiszolgáló kkv-ról kérdez). Egyedül a PM-es Szabó Tímea tesz úgy, mintha köze lenne az országos politikához, ő a miniszterelnököt interpellálja ezzel:

Elég a titkolózásból, halljuk végre az igazságot megszorítás ügyben!

Nagy összecsapásra azonban ne számítsunk! Valószínűleg erre nem Orbán fog felelni, és lepasszolja a válaszadást valamelyik bőbeszédű államtitkárának (a parlamenti szabályok ezt könnyen megteheti).

A napirend előttik és a kérdések után sok izgalmas várhatóan nem történik a kétnapos ülésen. Hétfőn a nemzetközi egyezményekről és a földgázellátási törvény egyik módosításáról tárgyalnak a képviselők, majd az előző Országgyűléshez benyújtott beszámolókat tárgyalás nélkül lezárják (ez egy technikai döntés). 

Kedden a számoké és a költségvetési szakpolitikusoké a főszerep: a tavalyi költségvetés zárszámadásáról zajlik a vita.