Akár 2-3 millióval is vigasztalódhatnak a távozó polgármesterek

2014.10.14. 00:15

A Blikk számításai szerint Salgótarján régi polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda kaphatja a legtöbb végkielégítést, ő 1,9 millió forinttal vigasztalódhat. Őt Zalaegerszeg távozó vezetője, Gyutai Csaba, majd Siófok első embere, Balázs Árpád követi 1,74 , illetve 1,5 milliós lelépési pénzzel - az ő esetükben viszont az új közgyűlés fideszes többsége ezeket az összegeket megduplázhatja.

A törvény szerint a távozó településvezetőknek háromhavi tiszteletdíj jár, de azt az új képviselő-testület megduplázhatja. A legjobban a nagyvárosok polgármesterei járnak, mivel az ő fizetésük a legnagyobb. A kisebb falvak polgármesterei viszont alig pár százezer forintra számíthatnak.

Az új ciklusban viszont változik a polgármesterek, önkormányzati képviselők fizetése. A lap úgy számolja, hogy a több mint 3 ezer polgármesterből 60-nak nő jelentősen a fizetése, viszont a többinek kisebb-nagyobb mértékben csökkenni fog.

A 30 ezer főnél nagyobb városok esetében a polgármesterek illetménye 30-43 százalékkal nő, nekik 748 ezer forint jár, és 112 ezer forint költségtérítés. A 10 ezer főnél kisebb településeken viszont lesz, aki a felét sem viszi haza annak, amit eddig kapott.