Börtönt kapott a volt fideszes városatya

2014.10.14. 16:26

Jogerősen két és fél év börtönre ítélte, továbbá három évre eltiltotta a közügyektől és a járművezetéstől a Kaposvári Törvényszék kedden Kovács Józsefet.

A férfi 2002-től 2010-ig Kaposvár fideszes önkormányzati képviselője volt, 2010-től a város önkormányzati cégeit tömörítő Kapos Holding Zrt. koordinációs igazgatója volt. Az 53 éves Kovácsot hivatalos személy elleni erőszak és könnyű testi sértés vádjában találták bűnösnek.

A másodfokú bíróság lényegében jóváhagyta a tavalyi, elsőfokú döntést.

Megszorongatta a rendőrt

A rendőrök 2012 márciusában igazoltatni akarták a gépkocsiját vezető Kovácsot, akinek egy hónappal korábban ittas vezetés miatt bevonták a jogosítványát.

Nem tett eleget a rendőri felszólításnak, helyette továbbhajtott. Az őt több száz méteren át szirénázva követő rendőrautó elől befordult a garázsa elé, és az autója elé álló rendőrt, aki korában már intézkedett vele szemben ittas vezetés miatt, a garázsajtónak szorította, nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozva.

Kovács József az eljárásban szakszerűtlenséggel vádolta a rendőröket, és provokációnak nevezte az intézkedést. A tavalyi ítélet előtt is hasonlóan nyilatkozott. Szavait azonban cáfolta a rendőrök által készített mobiltelefonos felvétel.

A rendőrség tanúként beidézett egyik vezetője korábban a bíróságon azt mondta:

Kovács Józsefről tudták, hogy magára nézve nem érzi kötelezőnek a szabályokat.

A bíró az ítélet indoklásakor hangsúlyozta, hogy egy közéleti szereplő esetében különösen fontos a példamutató magatartás.

A vádlott legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen.

A Kapos Holding Zrt. az MTI-vel közölte: „mivel a bíróság megállapította, hogy bűncselekményt követett el (Kovács József), ez számunkra a betöltött tisztségével összeegyeztethetetlen, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi". Eszerint a várost 1994 óta irányító Szita Károly polgármester vezette önkormányzat Kovács elbocsátásával az utolsó pillanatig kivárt.

Sokáig csöndben zajlott

A 2012 márciusi történet hosszú ideig nem kapott nyilvánosságot. Kovács – ahogyan ez a perben is kiderült – az eljárás alatt is megfenyegette a rendőröket, hogy leszerelteti őket, mert Pintér Sándor belügyminiszter jó ismerőse lett.

A nyolc napon belüli sérüléseket elszenvedő G. Szabolcs – akit garázsánál Kovács a falnak nyomott autójával – végül leszerelt, és külföldre ment. Csak ezután hozta nyilvánosságra a felvételt és így lett országosan ismert ügy a türténtekből – emlékeztetett a Kapost.hu.