16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Rendkívüli ülésen mondatják le Zoltai utódját

2014.10.14. 17:01
Újabb fordulat állt be a zsidó hitközségek élén zajló viszályokban. Szeptemberben a Mazsihisz kérte a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közösségét, hogy hívja vissza a tisztségéből Schwezoff Dávid ügyvezető igazgatót. Most maga a BZSH elnöke hívott össze rendkívüli közgyűlést.

Az Index információi szerint Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke november elejére rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy a testület döntsön a BZSH ügyvezető igazgatójának sorsáról.

Tordai körlevélben tudatta a hitközség tagjaival, hogy fegyelmi eljárást indított Schwezoff Dávid ellen és kezdeményezte azonnali visszahívását. Az elnök és az ügyvezető igazgató viszonya eddig sem volt felhőtlen. Tordai a levélben visszautasította Schwezoff korábbi kijelentéseit, amelyekben az ügyvezető hazugnak és mutyistának nevezte.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Elnökök Tanácsa szeptember elején már felkérte a BZSH-t, hogy váltsa le Schwezoffot, akit egyben fel is szólított, hogy mondjon le. A Mazsihisz szerint „erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy legnagyobb taghitközségének, a BZSH-nak ügyvezető igazgatója olyan bizonytalan és zavaros előélettel, illetve bizonytalan háttérrel rendelkezik, mely rendkívüli kockázatokat hordoz”. Az indítványt azzal indokolták, „hogy a magyarországi zsidóság presztízsét a közéletben vissza lehessen szerezni”.

Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává. Elődje, Zoltai Gusztáv, aki 1991 óta töltötte be ezt a tisztséget, április 9-én mondott le. Megválasztása után derült ki, hogy Schwezoff Dávid transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett, de járt evangélikus lelkészképzésre is.

Tordai Péter egy hónapja a Mazsihisz állásfoglalással kapcsolatban még úgy fogalmazott, hogy neki, mint a BZSH elnökének, "meg van kötve a keze”, hiszen Schwezoff kinevezéséről a közgyűlés határozott, és a közgyűlés bizalmat szavazott neki.  • Hírek
  • Bankszámla