50 nap közmunkával megússza S. Ábel

2014.10.15. 12:10 Módosítva: 2014.10.15. 14:55

Ötven nap szellemi munkakörben letöltendő közérdekű munkára enyhítette S. Ábel budapesti joghallgató korábban első fokon emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt kiszabott két és fél éves szabadságvesztését a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A tábla szerint a vádlott csupán közveszéllyel fenyegetést követett el, írja az MTI.

A bíróság jelentősen mérsékelte a bűnügyi költséget, kimondta, hogy az 50 nap szellemi munkakörben letöltendő közérdekű munkát S. Ábel évekig tartó előzetes letartóztatásával és házi őrizetével letöltöttnek kell tekinteni, mi több, még neki jár kártérítés.

Mint közismert, S. Ábelt 2 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte tavaly májusban a bíróság, miután az ügyészség huszonkét rendbeli emberölés előkészületével vádolta a joghallgatót. A vád szerint évekkel ezelőtti finnországi, németországi és Egyesült Államok-beli iskolai mészárlások hatására döntött úgy, hogy fegyvert szerez, és az ELTE jogi karán 22 diákot öl meg, éppen annyit, ahány rossz évet élt addig, majd végez magával is. A bíróság első fokon végül kétrendbeli emberölés előkészületében találta bűnösnek, a maradék húszrendbeli emberölés vádja alól felmentette.

A fiút 2010 februárjában fogták el a rendőrök, miután egyik csoporttársnőjét úgy megrémítette a fiúval való beszélgetés és S. Ábel tömeggyilkosságokról szóló blogja, hogy Végh József túsztárgyalóhoz fordult, aki úgy ítélte meg, hogy S. Ábel veszélyes lehet, ezért értesítette a rendőröket. Miután elfogták, egy év nyolc hónapot töltött előzetesben, illetve az igazságügyi elmemegfigyelő intézetben.

A bíró szerdai ítéletében azt hangsúlyozta, hogy az elkövető narcisztikus, infantilis, szerepelni vágyó személyiség, aki úgy érezte, nem kapja meg a megfelelő figyelmet, ezért híresztelte magáról szóban és az interneten, illetve e-mailben is, hogy "nagy tettre készül, őt komolyan kell venni", ilyen butaságokat azonban naponta lehet olvasni.

A bíró azt mondta: az eljárás hátterében az is meghúzódhat, hogy

a magyarok próbálnak szert tenni egy tömeggyilkosságra készülő elkövetőre, abból a megfontolásból, hogy mi sem vagyunk alábbvalóak, mint más nemzetek, ahol ilyen cselekmények történnek, és ebben a média is közreműködik. Sajnálatos, ha a bűnüldöző hatóságok és a bíróság partner mindebben.

Felidézte, hogy a Rákosi-rendszer idején voltak olyan esetek, amikor valakit azért ítéltek el sok évre, amit gondolt vagy leírt. Ma ez ugyanolyan abszurd lenne, mintha emberölésért vonnának felelősségre egy apát, aki "agyonütlek fiam!" felkiáltással ütésre emeli a kezét. S. Ábel esetében komolynak, konkrétnak és közvetlennek csupán a közveszéllyel fenyegetés tekinthető, az emberölés előkészülete ne.

S. Ábel ellen ugyanakkor egy másik ügyben is bírósági eljárás indult, ugyanis tavaly augusztusban engedély nélkül tartott fegyverével a Móricz Zsigmond körtéri McDonald's gyorsétterem előtt a levegőbe, majd bent kétszer a mennyezetbe lőtt. S. Ábel a bűnismétlés veszélye miatt előzetes letartóztatásban van több mint egy éve. A vádhatóság letöltendő fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. A lőfegyverrel visszaélés bűntette kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.