Az MSZP és Gyurcsány Ferenc szakított egymással. Ismét

2014.10.15. 16:23
Se veled, se nélküled helyzetben vergődik az MSZP és Gyurcsány Ferenc. A többszöri szakítás, majd újabb szövetségkötés után ma újra szakított egymással a két fél. A szocialisták megüzenték, hogy szabadulni akarnak Gyurcsánytól, aki ezt tudomásul vette, de a hosszú távú célja, hogy újra összejöjjenek.

Fontos nap lett ez a szerda az MSZP és Gyurcsány Ferenc kapcsolatának fordulatos történetében. Miután Tóbiás József pártelnök vasárnap már kijelentette, hogy elutasítják a gyurcsányi „vezérelvű politikát”, és nem akarnak rossz alkut kötni, négy MSZP-s platform szerdán kertelés nélkül kimondta, mit gondol a párt a DK-val történő összefogásról.

Véget ért a baloldali pártok közötti összefogás időszaka. Ki kell szabadítani a baloldalt abból a csapdából, ahova Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kényszerítette.

– ezzel az üzenettel állt ki szerda délelőtt az MSZP négy platformjának vezetője. A mondatoknak az ad külön jelentőséget, hogy mindezt többek között Baja Ferenc, a Szocialista platform vezetője ismertette, aki jelenleg Tóbiás József egyik legközelebbi bizalmasa. A DK-t elutasító nyilatkozattal ráadásul a Harmadik Hullám platform is egyetért, amely főleg a Mesterházy Attila volt pártelnökhöz közel álló politikusokból áll.

A platformok kiállása egyértelmű üzenet az uniópártot és a folyamatos egyeztetést eddig erőltető Gyurcsány Ferencnek: nem kívánnak vele semmilyen szinten együttműködni. Vagyis elutasítják azt az ajánlatot is, hogy lépésről lépésre közeledjen egymáshoz a két párt.

Gyurcsány később megint összejönne

A DK szűkszavú közleményben reagált az MSZP szakító üzenetére

A Demokratikus Koalíció megértette Tóbiás József MSZP-elnök és a szocialista párt platformjainak nyilatkozatait. Döntésüket a jelenlegi helyzet félreértésének gondoljuk, de tiszteletben tartjuk. A DK politikájának további alakításában az MSZP döntését figyelembe vesszük.

Egy DK-s ezt úgy magyarázta az Indexnek, hogy Gyurcsány a szocialisták negatív reakciója miatt rövid távon stratégiát vált, és nem tekinti szövetségesnek az MSZP-t, nem fogja naponta egyeztetésre hívni őket. "Nem erőszak a disznótor" – fogalmazott a politikus. A DK-soktól így várhatóan hasonlóan offenzív fellépésekre számíthatunk, mint tavaly ősszel, amikor Mesterházy Attila és Bajnai Gordon ki akarták hagyni Gyurcsányt a baloldali összefogásból.

Hosszú távon viszont a DK-s szerint Gyurcsány semmiképp nem mond le az uniópártról, mert a jelenlegi választási rendszerben csak akkor van esély legyőzni a Fideszt, ha a baloldalon összefog mindenki.

Ha esetleg valaki már nem tudja követni Gyurcsány és az MSZP közti viszony változásait, röviden összefoglalva a következő történt az elmúlt években:

  • Gyurcsány 2011-ben kilépett az MSZP-ből,
  • majd 2014 áprilisában összefogott az MSZP-vel,
  • aztán májusban különváltak megint az EP-választáson,
  • de októberben újra közösen indultak az önkormányzati választáson,
  • most pedig ismét szakít a két fél.