Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Lázár 2,7 milliárdos ajánlata ugrasztotta össze a budapesti zsidó vezetőket

2014.10.15. 12:28

Az Index információi szerint a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rekonstrukciójára felajánlott kormányzati támogatás miatt robbant a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetői között újabb belső konfliktus.

Kedden beszámoltunk arról, hogy Tordai Péter, a BZSH elnöke november elejére rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy a testület azonnali hatállyal váltsa le tisztségéről a hitközség ügyvezető igazgatóját. Tordai a hitközség tagjainak szétküldött körlevélben egyben azt is tudatta, hogy fegyelmi eljárást indított Schwezoff Dávid ellen, mert Schwezoff hazugnak és mutyistának nevezte őt egy hasonló körben szétküldött emailben.

Az elektronikus levélben a Zoltai Gusztáv posztját öröklő ügyvezető a különböző ingatlanberuházások kapcsán kezdett vádaskodni, és azt állította:

Megválasztásom egyben felkérés és felhatalmazás is volt, hogy a BZSH átláthatatlan hatalmi-pénzügyi dzsungelében rendet tegyek.

Az elődjének, az immár Lázár János miniszter mellett tanácsadóskodó Zoltai Gusztávnak címzett kritika mellett főként Tordai volt a célpont, akit az új ügyvezető a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába tervezett beruházás miatt támadott be.

Lázár János a Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptemberi ülésén tett ígéretet Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, hogy a kormány plusztámogatásokat ad a holokausztmúzeumoknak és a holokauszt-emlékév eseményeire. Az ülést követően a résztvevők csupán annyit árultak el, hogy a vitákat kiváltó Sorsok Háza helyett javasolták, hogy a BZSH-hoz tartozó Rumbach utcai épületben egy másfajta, az együttélésre koncentráló kiállítást hozzanak létre. Ehhez támogatási ígéretet is kaptak a Miniszterelnökséget irányító Lázártól, de sem pontos időpont, sem összeg nem hangzott el a beruházással kapcsolatban.

Schwezoff leveléből kiderül, hogy a tárgyalásokon 2,7 milliárd forintot terveztek be az évtizedek óta romos belterű zsinagóga felújítására. Az ügyvezető szerint Tordai viszont erről a fejleményről elfelejtette tájékoztatni a BZSH-t, hogy

2,7 milliárdból fog beruházni Valaki. Valamit. Valamikor.

Schwezoff a levélben többször céloz arra, hogy Tordai saját üzletet akart kihozni a beruházásból, de eddig azt remélte, hogy ebben Schwezoff is támogatja majd.

Tordai úr egészen addig nem konfrontálódott velem nyíltan, amíg remélte, hogy „jóindulatáért” cserébe kicsit oldalra nézek, ha mutyit találok.

A nyílt konfrontáció után Tordai a Mazsihisz Elnökök Tanácsának pártjára állt. Ez a testület már szeptember elején felkérte a BZSH-t, hogy váltsa le Schwezoffot, mert szerintük bizonytalan és zavaros előélete árt a magyarországi zsidóság presztízsének.

Schwezoff Dávidot Zoltai lemondása után a BZSH július 3-i közgyűlésén választották meg a szervezet új ügyvezető igazgatójának. Megválasztása után azonban kiderült, hogy transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett, de járt evangélikus lelkészképzésre is. Forrásaink szerint a vallási intézmény vezetői posztjához szokatlanul kalandos előélettel rendelkező Schwezoffnak a botrányok után sem rendült meg teljesen a támogatottsága, így komoly összecsapás várható a novemberi rendkívüli ülésen.