A hajléktalanoknak adott igazat a bíróság a zuglói kunyhóbontások ügyében

2014.10.16. 12:39

Hat zuglói hajléktalan fejenként 500 ezer forintos kártérítést kap azért, mert a zuglói önkormányzat 2011 októberében minden előzetes értesítés nélkül elbontotta a kunyhóikat a Francia út és az Egressy út kereszteződésében lévő vasúti töltésnél.

A Debreceni Ítélőtáblán született jogerős döntés helybenhagyta az első fokú ítéletet, ami kimondta, a zuglói önkormányzat megsértette a hajléktalanokat emberi méltóságukban, és megsértette az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogaikat.

Köszönöm, polgármester úr, de ma hol alszom?

A hajléktalanok ügyében a Város Mindenkié és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda indított pert 2012 márciusában, mivel úgy vélték, hogy a zuglói önkormányzat vagyoni helyzetük miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott a hajléktalanokkal szemben. A jogvédők nem azt kifogásolták, hogy az önkormányzat elbontotta az engedély nélkül felhúzott kunyhókat, hanem azt, hogy arról semmilyen írásos értesítést nem kaptak, így a házakkal együtt valamennyi ingóságuk odaveszett, köztük számukra fontos emléktárgyak, családi fényképek.

A vasúti töltés mellett élő hajléktalanok ezután napokig az utcán töltötték az éjszakákat, miközben többször fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, tehát sokkal rosszabb körülmények közé kerültek a dózerolást követően. Az eset óta mindannyian az utcán élnek, derül ki a NEKI beszámolójából.

Félmillió forint segít egy hajléktalanon?

A jogvédő iroda szerint korábban még soha nem vittek bíróság elé olyan ügyet, amiben hajléktalanok jogai sérültek, így ez az ítélet precedens értékű lehet.  • Hírek
  • Hírek