Kósa Lajos összekeverte a dolgokat

2014.10.16. 12:21
Nagy meglepetést okozott fideszes politikusok körében is Kósa Lajos, aki szerdán arról értekezett, hogy a most bevezetett 5 éves önkormányzati ciklus csak ideiglenes lesz, és 2024-től visszaáll az eddigi 4 éves választási időszak. A Fidesz vezetői szerint Kósa összekeverhetett valamit, nincs ilyen szándék. Jönnek majd a sajtótájékoztatók, ahol próbálják finoman helyretenni a választási ügyeket.

Kétévente lesznek választások az országban – ezzel az újdonsággal lepte meg Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdán egy debreceni rendezvény közönségét. Kósa szerint a mostanin kívül még egy önkormányzati választás szól majd öt évre, utána visszatérnek a négyéves ciklusra, így kétévente, felváltva lesz majd országgyűlési képviselői, illetve önkormányzati választás.

Az Index információi szerint Kósa megszólalása nemcsak a közönségnek volt új, de nagy megrökönyödést váltott ki a kormánypártban is. Ilyen ötletről eddig senki sem hallott.

Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke az Indexnek azt mondta, Kósának abban valóban igaza van, hogy 2024-ig az országgyűlési ciklus közben lesznek a választások, de abban már nincs, hogy utána változna a helyzet.

A fideszes politikus szerint

nincs olyan kormányzati szándék, hogy újra átalakítsák a nemrég megváltoztatott választási rendszert.

Az önkormányzati ciklusok 5 éves időtartama az alaptörvénybe is bekerült, ezt nem módosítják a közeljövőben.

A politikus szerint Kósa abban is téved, hogy hosszú távon biztosan lehet kalkulálni azzal, hogy miképpen követik egymást a választások. Az országgyűlési választás időpontja ugyanis nincs kőbe vésve: bár erre eddig nem került sor, de ha feloszlatják a parlamentet, ciklus közben is ki lehet írni új képviselő-választást.

Úgy tudjuk, hamarosan sajtótájékoztatót is tartanak, ahol finoman cáfolják majd Kósa állításait.