Lecsapott az ellenzék a kitiltási botrányra

2014.10.17. 17:06 Módosítva: 2014.10.17. 18:37

Megszülettek az első ellenzéki reakciók az Egyesült Államokból kitiltott magyar állampolgárok ügyében. Az Együtt-PM nyílt vizsgálatot követel, és a kormánytól vár választ, hogy kik az érintett személyek és cégek, és mik a hozzájuk kapcsolódó korrupciógyanús ügyek.

Az ellenzéki párt arra is választ vár, hogy hogy magyarországi korrupciós ügyben miért nem a magyar hatóságoktól értesül a nyilvánosság, és felszólította a külügyminisztert, hogy közölje, mi hangzott el az amerikai ügyvivő meghallgatásán.

Schiffer András, az LMP társelnöke nem volt ennyire óvatos, ő egyből örömének adott hangot a korrupt üzletemberekre vonatkozó amerikai beutazási tilalom miatt. Sőt, itt nem állt meg, és további javaslatokat tett:

Az LMP parlamenti képviselője, Szél Bernadett kezdeményezte az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának összehívását hétfőre, hogy a testület nyílt ülésen vegye napirendre az Egyesült Államokból korrupció miatt kitiltott személyek, köztük különösen az adóhatóság elnökének és munkatársainak ügyét. Az LMP szerint az Országgyűlés és a magyar állampolgárok számára is megismerhetővé kell tenni az ügy konkrétumait.

A Demokratikus Koalíció tájékoztatást vár a miniszterelnöktől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, a belügyminisztertől, a külügyminisztertől és a nemzetgazdasági minisztertől, hogy igazak-e a sajtóhírek, és ha igen, mi az ügy előzménye, folytatnak-e vizsgálatot, mi történik az ügyben.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján közölte:  ez nem egy párt ügyéről, hanem a haza presztízse. Szerinte ha igazak a korrupcióról szóló hírek, akkor mindkét szövetséges állam érdekei sérültek, és a magyar kormány érdekelt abban, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés.

Este kiadott közleményük szerint az MSZP kezdeményezi, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonnal hívja össze a parlamenti pártok képviselőit és tájékoztassa őket az Egyesült Államok egyes magyar állampolgárok beutazási tilalmával kapcsolatban hozott intézkedéséről és annak következményeiről.

A szocialisták úgy vélik, Magyarország nemzetközi tekintélyét súlyosan befolyásoljáka történtek. Mint írják,  itt az alkalom, hogy Szijjártó Péter bebizonyítsa: nem csak egy PR-akciónak gondolta a parlamenti pártokkal való kapcsolatfelvételt, hanem érdemi párbeszédre törekszik.