TVI: Meg kell ismételni a választást Ózdon

2014.10.17. 18:26 Módosítva: 2014.10.17. 18:45

Meg kell ismételni a polgármester-választást Ózdon - mondta Kovács János, a területi választási iroda (TVI) vezetője pénteken az MTI-nek.

Fürjes Pál (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester támadta meg a helyi választási bizottság eredménymegállapító határozatát, ennek helyt adva rendelték el a választás megismétlését. A döntés ellen jogorvoslatnak van helye.

Fürjes Pál az M1 Ma reggel című műsorában pénteken azt mondta: a Valasztas.hu honlap adatai szerint hét szavazat hiányzik Ózdon az urnákból, ennyi a különbség a választásra jelentkezők és a leadott szavazatok között.

A volt polgármester szerint utalások vannak arra, hogy a településen láncszavazás történt, valamint rendelkeznek hangfelvételekkel és tanúvallomásokkal, amik a Fidesz-KDNP álláspontját támasztja alá.

Ózdon a vasárnapi önkormányzati választáson Janiczak Dávid (Jobbik) szerezte meg az első helyet a szavazatok 38,57 százalékával, Fürjes Pál a második helyen végzett a voksok 37,96 százalékával.

A Jobbik közleménye szerint a miskolci területi választási bizottság ózdi polgármester-választást megsemmisítő döntése utólag megkonstruált dokumentumokon, hamis vallomásokon alapul.

Szomorúnak tartják, hogy a Fidesz – több más elbukott polgármesteri poszthoz hasonlóan – Ózdon sem képes tisztességgel elviselni a vereséget, a választók akaratát.

A Jobbik a bíróságon támadja meg a bizottság döntését, és feljelentést is tesz a rendőrségen rágalmazás, hamis tanúzás miatt.