A nemzetbiztonsági bizottság is összeül az amerikai kitiltás miatt

2014.10.18. 10:03

Molnár Zsolt, a parlamenti nemzetbiztonsági bizottságának MSZP elnöke többek között az LMP-s Szél Bernadett kezdeményezésére hétfő délelőttre összehívta a testület ülését. A testület a magyar tisztségviselők amerikai kitiltását szeretné tisztázni.

Molnár Zsolt a közleményében azt írja:

Számos sajtóorgánumban megjelent a hír, miszerint az Amerikai Egyesült Államok magas rangú magyar állami tisztségviselők beutazását tiltotta meg az államok területére.

A bizottság elnöke az ülésre az ügy tisztázása miatt meghívta a magyar titkosszolgálat vezetői mellett Lázár Jánost és Pintér Sándort is.

Elengedhetetlen, hogy a területen felelős állami vezetők és miniszterek, a belügyminiszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója és az Információs Hivatal főigazgatója tájékoztatót adjanak a kialakult helyzetről.

- írta Molnár Zsolt.

A bizottság elnöke az Indexnek azt mondta, hogy tisztázni szeretné, hogy az amerikaiak pontosan kiket és miért tiltottak ki az Egyesült Államokból, és hogy van-e kormánytag a kitiltottak között. A bizottság összehívásáról Molnár a testület fideszes alelnökét is tájékoztatta. Azt egyelőre még nem tudta, hogy a meghívottak közül, mindenki eljön-e.

A bizottsági ülést Molnár még hétfő délelőtt, a plenáris ülés előtt megtartaná.

Mesterházy Attila Szijjártót hallgatná meg

Demeter Márta és Mesterházy Attila, a külügyi bizottság szocialista tagjai saját testületükben kezdeményezték Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter meghallgatását. Közleményükben azt indítványozták, hogy a bizottság keddre összehívott ülésén vegye napirendre az ügyet. "Ragaszkodunk hozzá, hogy Szijjártó Péter személyesen számoljon be a bizottság előtt" - fogalmaztak.

 Kormánytagokat is kitiltottak?

André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője egy pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy magyar kormányzati tisztségviselők azok, akik nem léphetnek be az Egyesült Államokba, mivel az amerikai hatóságok szerint korrupcióban érintettek. Az M1 Híradójának adott interjúban André Goodfriend viszont már kormánytagokat említett. Az ügyvivő azt mondta, "ha egyes személyek, korrupt kormányzati tisztségviselők sértik az Egyesült Államok érdekeit, akkor a mi törvényeink lehetőséget biztosítanak arra, hogy számukra megtiltsuk a belépést az Egyesült Államokba" - mondta a diplomata. 

Az ügyvivőt pénteken bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba. Fülöp Judit, a tárca sajtófőnöke kiemelte: Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön, és minden ilyen esetet megfelelő alapossággal, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően vizsgáljanak ki.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján kiemelte: amennyiben az amerikai kormány nem bocsátja rendelkezésre a kért információkat, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben. A miniszter azt mondta, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mostanáig nem közölte, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akikkel szemben beutazási korlátozást vezettek be, és semmifajta hiteles információt nem közölt az állítólagos korrupciós ügyekről.