Pörgős hete van az embercsempészeknek

2014.10.18. 15:10

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészei pénteken hajnali kettő előtt az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőhelynél megállítottak egy szlovák rendszámú autót. A járművet egy szlovák férfi vezette, aki a mellette ülő szlovák társával 4 afgán állampolgárt szállított Ausztria irányába.

A bevándorlók az intézkedőknek humanitárius tartózkodási engedéllyel igazolták magukat, de továbbutazáshoz szükséges okmányaik nem voltak. A két szlovák férfi igazoltatása után a határőrök megállapították, hogy jogellenesen akarták a külföldieket Ausztriába szállítani.

A szlovák sofőrt és társát embercsempészet gyanúja, az afgánokat tiltott határátlépés kísérlete miatt állították elő a Győr-Moson-Sopron megyei Határrendészeti Osztályon – írja a Police.hu.

Nem ez volt a hétvége egyetlen embercsempész-kísérlete:

  1. Október 17-én, este háromnegyed 11 körül az M1-es autópályán egy kisbuszt állítottak meg a mosonmagyaróvári rendőrök az osztrák rendőrökkel közösen szervezett akcióban. A kisbuszban utazott egy magyar férfi a feleségével, valamint egy szír, egy nigériai, egy szomáliai és egy szudáni férfi. A külföldieknek nem voltak papírjaik. A rendőrök szerint a migránsok internetes utazásszervezés útján szálltak be a férfi gépkocsijába, és nem volt tudomása utasai jogellenes céljáról. A külföldieket tiltott határátlépés szabálysértés kísérlete miatt előállították.
  2. A hegyeshalmi vasúti pályaudvaron egy nemzetközi gyorsvonat utasainak ellenőrzésekor igazoltattak 5 migránst a rendőrök csütörtök negyed tíz körül. A külföldiek közül hárman humanitárius tartózkodási engedélyt adtak át a járőröknek, de ketten sehogy sem tudták magukat igazolni. Tiltott határátlépés kísérlete miatt letartóztatták őket.
  3. Sopronban a vasúti pályaudvaron 2014. október 17-én 10 órakor szintén migrációs akció keretén belül igazoltattak egy afgán fiatalkorút a járőrök. A Bécsbe tartó fiatalember a rendőröknek nem tudta igazolni jogszerű magyarországi tartózkodását, ezért őket is letartóztatták.