Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Szijjártó a botrány előtt még hízelgett az amerikaiaknak

D MTI20130605012
2014.10.18. 12:48 Módosítva: 2014.10.18. 13:29

A Magyar Nemzet terjedelmes interjút közölt szombati számában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Az olvasó ilyenkor csettint, hogy lám, milyen gyorsan dolgoznak az újságírók, és a magyar tisztségviselők amerikai kitiltásával kapcsolatban villámgyorsan meg tudták szólaltatni az egyik illetékest.

A Magyar Nemzet interjújában azonban szó sem esik a pénteken kirobbant botrányról, a szerkesztő még egy zárójelben sem jelzi, hogy a beszélgetés nyilvánvaló módon napokkal korábban készült, amikor még az újságíró nem tudhatott a botrányról. Így aztán Szijjártót ebben a szombati interjúban nem kérdezik a magyarok amerikai kitiltásáról.

Ennek ellenére is beszél azonban a külügyminiszter az Egyesült Államokról, akinek a szavait érdemes az azóta kirobbant botrány fényében elolvasni:

az Egyesült Államokat az egyik legfontosabb szövetségesünk, olyan ország, amelynek hangjára érdemes odafigyelni. 

A külügyminiszter azzal folytatja, hogy a két ország között baráti kapcsolat van:

Ám ha olyat hallunk tőle, ami sérti a magyar embereket, azt szóvá tesszük. Barátok közt ezt természetesnek tartom.

Szijjártó az amerikai-magyar barátságot egy másik mondatával is aláhúzza: "egyértelmű, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként melyik szövetségi rendszerhez tartozik".

És még egy Egyesült Államoknak is szóló elismerő mondat az interjúból:

A keleti nyitás nem azt jelenti, hogy hátat fordítunk a Nyugatnak.

Ezek után pénteken André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője bejelentette, hogy magyar kormányzati tisztségviselők nem léphetnek be az Egyesült Államokba, mivel az amerikai hatóságok szerint korrupcióban érintettek.

Szijjártó Péter erre ahelyett, hogy komolyan vette volna a barátunk, szövetségesünk hangját, megjegyezte, hogy érdemi információkat vár az Egyesült Államoktól: "amennyiben az amerikai kormány nem adja meg ezeket, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben".