New Yorkba hívják vacsorázni azokat a magyarokat, akiket állítólag kitiltottak

2014.10.19. 16:20

"A Polgári Platform mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy több ismert közéleti szereplőt, köztük az adóhivatal elnökét és a miniszterelnök tanácsadóját korrupció vádja érte, ráadásul  olyan körülmények között, hogy nehezen tudják megvédeni magukat. Mi nevezett személyekről semmi ilyesmit föl nem tételeznénk" - olvasható a szervezet közleményében. A Polgári Platform ezért meghívja ezeket az embereket, "mint komoly, állami üzletembereket, közszolgákat és politikusokat az Egyesült Államokba egy vacsorára", lehetőséget adva ezzel arra, hogy tisztázzák magukat.

A vacsorát New York-ban, a Magyar Házba, esetleg a magyar ENSZ-képviseletre, vagy annak környékére szerveznék december 5-re. "Az érintett közszereplőkkel a Polgári Platform az időpont véglegesítése érdekében, a média segítségét is kérve, további egyeztetésbe kezd. Bízunk abban, hogy ezzel a lépéssel segítjük az ügy tisztázását, a beutazási tilalomról szóló magyarellenes rémhírek csattanós cáfolatát" - írják.

A közleményből nem derül ki, hogy a Polgári Platform fizetné-e az utazást vagy a vacsorát. 

A Polgári Platform civil egyesületet 2013-ban alapították volt parlamenti képviselők, ismert közéleti szereplők. Az egyesület a Somogyi Zoltán alapította Szabad Piac Alapítványból nőtt ki, az alapítók között van Kerék-Bárczy Szabolcs korábbi MDF-politikus, Kukorelly Endre író, költő, volt LMP-képviselő és Nehéz-Posony Márton ügyvéd.

Ahogy azt megírtuk, amerikai érdekekre sérelmes, korrupciós vagy ahhoz kapcsolódó üzelmeik miatt nem kaphat beutazási engedélyt az Egyesült Államokba néhány állami alkalmazott, kormányközeli személy.

André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője egy pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy magyar kormányzati tisztségviselők azok, akik nem léphetnek be az Egyesült Államokba, mivel az amerikai hatóságok szerint korrupcióban érintettek. Az M1 Híradójának adott interjúban  pedig már kormánytagokat említett. Az ügyvivő azt mondta, "ha egyes személyek, korrupt kormányzati tisztségviselők sértik az Egyesült Államok érdekeit, akkor a mi törvényeink lehetőséget biztosítanak arra, hogy számukra megtiltsuk a belépést az Egyesült Államokba".