Tíz év kellett, hogy bíróság elég állítsák a brutális gyilkosság vádlottját

2014.10.20. 16:42

Hétfőn kezdődött meg a Debreceni Törvényszéken T. Tamás tárgyalása, akit egy 10 évvel ezelőtti gyilkossággal gyanúsítanak. T. 2004. október 4-én, ittas állapotban került vitába a  Egyetem Jogtudományi Karának elsőéves hallgatójával, P. D-vel egy debreceni szórakozóhelyen, majd miután nagyjából hajnali 3-kor mindketten távoztak a helyről barátaik kíséretében, de később ismét szóváltásba keveredtek.

T. ezt követően rövid időre újra csatlakozott barátaihoz a Békás tónál, akik hiába próbálták ők nyugtatni amiatt, hogy a sértett beszólt neki, atlétára vetkőzött és visszafordult P. D. felé. Amikor nem messze az erdőnél újra találkoztak, tovább folytatták a veszekedést, mire a sértett egy sörösüveggel megütötte a vádlottat, akinek fel is szakadt az arcbőre. Ezt látva P. menekülni kezdett, de T. Tamás üldözőbe vette és egy parkolóban támadt rá.

Előbb megütötte, majd kétszer is nagy erővel a földön fekvő sértett arcára taposott, akinek emiatt az orrcsontja és a koponyacsontja is eltört, illetve azonnal eszméletét is vesztette. Egy járókelő fél órával később talált rá, majd a közeli gyógyfürdő biztonsági őrével hívták ki a mentőket. Az egyetemista fiút a Kenézy kórházba szállították, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, de három nappal később mégis meghalt az intenzív osztályon.

A bűncselekmény másnapján a vádlott T. Tamás is megjelent a Kenézy kórházban, ahol ellátták sérüléseit. Innen előbb hazautazott Kazincbarcikára, de amikor értesült a sértett haláláról, elhagyta az országot. A nyomozóhatóság előbb belföldi, majd a Debreceni Városi Bíróság európai elfogatóparancsot adott ki T. Tamás ellen, és 2013. november 8-án Franciaországban fogták el. November 28-án szállították Magyarországra, azóta őrizetben, illetve előzetes letartóztatásban van. 

T. Tamás a tárgyalás első napján nem tett vallomást, így csak a bíró ismertette korábbi vallomását, amit T. a helyszínen kiegészített. Ebből kiderült, hogy állítása szerint nem magatehetetlenül hagyta a sérültet, és nem taposta meg az arcát, csak lehet, hogy ráesett, illetve hogy ő maga is pánikba esett, amikor a sörösüveg felvágta az arcát. Amikor értesült a sértett haláláról, sokkos állapotba került, ezért szökött Franciaországba, de 10 év elteltével már nem emlékszik pontosan a részletekre.

A bíró az első tárgyalási napon ismertette a hemogenetikai szakvéleményt, amely szerint a vádlott DNS-e megegyezik a sértetten rögzített idegen DNS-sel. A tárgyalás december 1-jén folytatódik a Debreceni Törvényszéken, de a bíróságra komoly munka várhat a tanúk felkutatásakor, hiszen az eltelt tíz évben ugyanis számos tanú lakcíme, telefonszáma megváltozott - mondta el az MTI-nek Tatár Tímea, a törvényszék szóvivője.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport