Ha Tarlós nem kap vétójogot, elgondolkodik

D  YT20140226002
2014.10.20. 07:16

Hiába az a szabály, hogy a választások után 15 napon belül meg kell alakulnia a fővárosi közgyűlésnek, a jogorvoslatok miatt ez sokat csúszhat - erről beszélt Tarlós István főpolgármester a TV2 Mokka című műsorában hétfőn.

A főpolgármester szerint ha Rákospalotán vagy Zuglóban meg kell ismételni a választást, akkor november közepéig biztosan nem is tud megalakulni a közgyűlés. "Nemcsak a polgármesterek személye, hanem a kompenzációs lista is változhat" - hívta fel a figyelmet Tarlós.

A főpolgármester értékelte az október 12-i eredményeket is. Szerinte "jelentős fölénnyel", 80 ezer szavazattal nyert, és ez a különbség több, "mint amit a debreceni és szegedi polgármester kapott együttvéve". Tarlós hozzátette azt is, hogy a 23 fideszes kerületi polgármester-jelöltnél is több szavazatot kapott.

Tarlós elismerte, hogy valóban vétójogot szeretne a fővárosi közgyűlés döntéseivel szemben. Mint arról beszámoltunk, Tarlós a személyi kinevezések ügyében mindenképp meg akarja kapni ezt a vétójogot, és többször utalt arra, hogy ezt egyeztette Orbán Viktorral.

A főpolgármester most azt mondta, hogy azért lett "felfújva" ez a kérdés, mert szerinte lehetnek a Fideszben is, akik "kétségbeesetten küszködnek ellene". Holott szerinte ez nemcsak a főpolgármesterre vonatkozik majd, hanem a vétójogot a többi polgármester is megkapná. Egy közvetlenül választott polgármestertől elvárják a választók, hogy bizonyos igényeknek eleget tegyen, és nincsenek tisztában "olyan intrikákkal és mögöttes akadályokkal", amelyek ezen jogos elvárások teljesítését lehetővé tennék - jelentette ki.

A főpolgármester közölte: Orbán Viktor miniszterelnök megígérte neki a vétójogot, és ragaszkodik hozzá, mert nem tud úgy kormányozni, ha nem akadályozhat meg olyan dolgokat, amelyek a meggyőződésével ellentétesek. Tarlós azt mondta, ha "nem kapná meg a vétójogot, elgondolkodásra késztetne". Hozzátette, hogy nem a lemondásra gondol, de akkor alaposan tisztázni kell, hogy mi az ő és a polgármesterek szerepe Budapesten,

vagy mennyire inkább konspiratív, hátsó, füstös szobákban való szervezkedések alapján dőlnek el dolgok

- mondtaTarlós István.