Hölgyeim és Uraim, megvan a XV. kerületi polgármester

2014.10.20. 20:39

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfő esti döntése értelmében nem kell megismételni a XV. kerületi polgármester-választást. A választási bizottság tagjai 8-1 arányban úgy látták, a benyújtott bizonyítékok nem támasztják alá a vélt jogsértést, hogy a DK polgármesterjelöltje, Hajdu László megtévesztette a választókat, írja az MTI.

10648377 557761724328288 5866331185751171886 o

A testület ezzel megváltoztatta a helyi választási bizottság (hvb) döntését, amely november 9-ére új választást tett volna kötelezővé.

Az FVB határozata nem jogerős, három napig lehet a Fővárosi Ítélőtáblához felülvizsgálati kérelemmel.

Az FVB a bizonyítékok egy részét elkésettnek találta, másokról pedig azt állapította meg, hogy nem követtek el velük jogsértést, tehát nem vezették félre a választókat.

A hvb csütörtökön döntött úgy, hogy meg kell ismételni a XV. kerületi polgármester-választást és két egyéni képviselői választást is. Szerintük a DK megtévesztette a választókat azzal, hogy jelöltjüket, Hajdu Lászlót a baloldali pártok közös jelöltjeként tüntette fel több internetes oldalon, miközben csak a DK indította.

Molnár Csaba ügyvezető alelnök még a múlt héten azt mondta, „a választás eredménye egyértelmű, a DK és jelöltje, a demokratikus ellenzék és a civil szervezetek helyi összefogása győzött a XV. kerületben. A Fidesz viszont a választási szervekben meglévő többségét kihasználva megpróbálja utólag, erőszakosan átírni a XV. kerületi polgárok akaratát”.