Járványos agyvelőgyulladásban halt meg egy gyerek Szentgotthárdon

2014.10.20. 21:33 Módosítva: 2014.10.20. 22:50

Járványos agyvelőgyulladásban halt meg egy óvodás Szentgotthárdon. Az esetről az óvoda értesítette a szülőket.

A Játékvár óvoda honlapján azt írták: a hétfőn délelőtt megkapott vizsgálati eredmények szerint a kicsi halálát járványos agyvelőgyulladás okozta. A megyei epidemiológus által aláírt közlemény szerint az ÁNTSZ azonnal megtette a szükséges intézkedéseket.

Az egészségügyi hatóság megkeres mindenkit, aki kapcsolatba került a gyerekkel. Az óvodába járó gyermekek szüleitől azt kérik, hogy ha gyermekük lázas, mindenképpen vigyék orvoshoz. A közlemény szerint

a kockázati csoportok felmérése, kezelése megtörtént, és várhatóan az idejében megtett  intézkedések következtében a járvány kialakulását sikerült megakadályozni.

http://ovodaksztg.hu/
http://ovodaksztg.hu/

Nyugat.hu egyik olvasójának kislánya a Játékvár óvoda bölcsődei csoportjába jár. Mint leírta: hétfőn reggel nagy tömeg volt az udvaron. Mindenki akkor tudta meg, hogy egy kislány, aki pénteken még a többiekkel játszott, szombat reggelre rosszul lett, fáradságra panaszkodott, és magas láza volt. Elvitték a helyi gyerekorvoshoz, aki azonnal továbbküldte. A kislány még aznap, vagyis szombaton elhunyt a kórházban. Az eset miatt kisebb pánik tört ki a szülők közt, akik most normális, érdemleges tájékoztatást várnak a hatóságoktól.

Az agyvelőgyulladás belgyógyászati betegségeknél is létrejöhet, de a kórokozók többnyire vírusok. A vírusokat az esetek jelentős részében kullancsok terjesztik, amelyek leginkább Magyarország nyugati megyéiben és az Északi Középhegységben terjedtek el. A fertőzés a légutakon, a gyomor-bél traktuson, vagy a sérült bőrön át jöhet létre. A vírusok a behatolás helyén, majd más szervekben (máj, lép, izom, csontvelő) szaporodnak, ahonnan nagy mennyiségben kerülnek a véráramba, majd az agyvízbe. 

A tünetek hirtelen jelentkeznek. Magas láz, fejfájás, hányás, romló éberségi állapot, tudatzavar, görcsök, reflex- és mozgászavar, járászavar jelentkezhet. A kezelés elsősorban tüneti. Míg a bakteriális fertőzésekre jól alkalmazhatók az antibiotikumok, a járványos agyvelőgyulladást okozó vírusok ellen kevés megfelelő vírusellenes szer van.

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás.  Az immunreakció kialakításához két alapoltás szükséges 1-3 hónap időközzel, melyet 9-12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. A védelem érdekében 3 év múlva, majd 5 évenként újabb emlékeztető oltások szükségesek.