Mégis nyílt a kitiltásról szóló bizottsági ülés

DSC 2423
2014.10.20. 11:47 Módosítva: 2014.10.21. 00:43

Molnár Zsolt, a parlamenti nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke többek között az LMP-s Szél Bernadett kezdeményezésére hétfő délelőttre összehívta a nemzetbiztonsági testület ülését. A testület a magyar tisztségviselők − köztük állítólag kormánytagok, NAV-vezetők − amerikai kitiltását szerette volna tisztázni.

A bizottság elnöke az ülésre az ügy tisztázása miatt meghívta a magyar titkosszolgálat vezetői mellett Lázár Jánost és Pintér Sándort is. Az eredetileg zárt ülést végül úgy nyílttá tették.

Az ülésre igyekvő politikusok nem nyilatkoztak az újságíróknak, kivéve Lázár Jánost és Szél Bernadettet, aki azt mondta: a NAV ilyen hírbe kerül, akkor nem válasz az, hogy „nem nyilatkozom", utalva ezzel Vida Ildikó elnök eddigi megnyilvánulásaira . „Mindez belső bizalmi válsághoz vezet, és az ország külpolitikai cselekvését teszi kockára” − tette hozzá.

Hogy lennék már rajta, ne vicceljen már!

− mondta az ülésre érkező Lázár János egy újságírói kérdésre, hogy ő rajta van-e a kitiltottak listáján. A miniszter hozzátette, minden további nélkül el tudna menni az Egyesült Államokba, de a munkája ezt most nem engedi.

Ahogy azt megírtuk, amerikai érdekeket sértő korrupciós vagy ahhoz kapcsolódó üzelmeik miatt nem kaphat beutazási engedélyt az Egyesült Államokba néhány állami alkalmazott, kormányközeli személy.

„Hiába állunk tucatszám bizottság és a nyilvánosság elé, az amerikai féltől továbbra sem tudjuk, hogy kik és mi okból érintettek az ügyben" − mondta Lázár az ülés elején. A miniszter szerint a magyar kormány kiemelten kezeli az Egyesült Államok és Magyarország viszonyát, mert ez többről szól, mint két kormány kapcsolatáról, ez a két nép barátságát is érinti: a magyar polgárok hálásak az amerikaiaknak azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a demokrácia megteremtéséért tettek a nyolcvanas években.

Lázár kijelentette, hogy az amerikai tőke kiváló adófizetője és munkaadója Magyarországnak. Voltak ugyan különböző mélységű viták, „de ezeket mindig barátokhoz méltón rendeztük". Lázár bízik abban, hogy helyzetet ennek megfelelően sikerül rendezni, „nem feltétlenül bevonva a sajtó teljes nyilvánosságát”.

Szijjártó Péter külügyminisztert Magyar Levente államtitkár képviselte az ülésen, mert Szijjártó Brüsszelbe utazott, ahonnan Washingtonba repül. Szijjártó, Lázár szavai szerint:

kíváncsian várja, hogy milyen kritikát és információkat kap

Lázár nem látja, hogy miben romolhatott meg az Egyesült Államok és Magyarország viszonya, hiszen Magyarország erejéhez mérten, NATO-tagként, kötelességét teljesítve igyekezett jó szövetséges lenni.

„A magyar kormány tudomásul veszi és elfogadja a beutazási tilalomra vonatkozó jogi aktust, mást nem tehet" − mondta a miniszter, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok segítségét szeretné kérni ahhoz, hogy feltárja azt a hátteret, ami a konkrét ügyhöz vezetett.

Magyar Levente elmondta, ő maga október 6-án és 17-én találkozott André Goodfrienddel, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjével, 13-án pedig Szijjártó Péterrel. Goodfriend mindkét találkozón elmondta, hogy hiteles információik vannak, amely alapján tíznél kevesebb magyar tisztviselőtől megtagadják az Egyesült Államokba való beutazásuk jogát. A magyar fél kérésére ezeket a hiteles információkat az ügyvivő nagykövet azonban nem adta át.

Szél Bernadett kérdésére Lázár elmondta: egyetlen magyar állami vezető sem jelezte eddig, hogy beutazási tilalom volna érvényben ellene. Igaz, ilyen bejelentési kötelezettségük nincs is. „Ön most hírbe hozta a NAV vezetőjét. Van önnek hiteles információja erről, azon kívül hogy a sajtóban megjelent?” − kérdezte Lázár Széltől, elismerve, hogy valóban szükség volna vizsgálatra, de amíg az Egyesült Államok nem adja át az információkat, addig nem tudnak továbblépni.

Az Egyesült Államok tehet ilyen jogi lépést, de barátként elvárhatunk annyit, hogy hiteles információkat kapjunk tőlük.

− mondta Lázár, majd az ellenzéki képviselőkhöz szólt:

„Önök egy óra múlva a parlamentben arról fognak beszélni, hogy a kormány korrupciógyanús. Ellenzékben ezt a lehetőséget természetesen én is megfontolnám, de lássuk be, hogy a helyzet félremagyarázható, és felhasználható Magyarország ellen”.

A DK-s Vadai Ágnes szerint, ha igaz, amit Lázár folyamatosan mantrázik az Egyesült Államok és Magyarország barátságáról, akkor miért nem adunk a szavukra. Ha tényleg kormánytisztviselőkről van szó a kitiltás kapcsán, akkor a DK-s politikus szerint őket nem magánszemélyként érte a beutazási tilalom, így a kormánynak kutyakötelessége lenne foglalkozni az üggyel, és meg kell tudnia, kikről van szó.

Hozzátette, hogy ha az Egyesült Államokat hibáztatja a kormány és bűnbakként állítja be, az végtelenül hibás politika, és semmiképp sem utal a két nép barátságára. Szerinte felelőtlenség tíznél kevesebb magyar köztisztviselő védelmében összeveszni az Egyesült Államokkal.

Lázár jó kezdeményezésnek nevezte Szél felvetését, hogy nyilatkoztassák az állami tisztviselőket, a NAV elnökét arról, hogy érintettek-e a kitiltásban. „Eszünk ágában sincs bárkit megvédeni" − mondta. 

A miniszter biztos abban, hogy konkrét ügyről van szó, a büntetés nem a magyar kormány külpolitikai és külgazdasági víziója miatt érte Magyarországot. Ha azonban az orosz-magyar viszony értelmezésére van szükség, akkor a magyar fél arra is készen áll, elismerve, hogy a magyar diplomácia esetleg nem tett meg mindent a félreértések tisztázásáért, mondta arra reagálva, hogy az Egyesült Államokkal megromlott viszonynak köze lenne a keleti nyitás politikájához.

„Hogy szerelmi kapcsolatban vagyunk-e Oroszországgal, azt határozottan visszautasítom. Magyarországnak érdekei vannak, a legfontosabb érdeke pedig a függetlenség" − mondta Lázár és hozzátette:

Rászorulunk az Egyesült Államokra, és ki vagyunk szolgáltatva Oroszországnak. Ezt Berlinben és Washingtonban is tudomásul kell venni. Ha azt akarjuk, hogy decemberben a magyar háztartásokban legyen gáz, akkor ahhoz minden forrást fel kell használnunk.

Lázár a bizottsági ülés után, újságírói kérdésre elmondta, hogy nagyon meg lenne lepődve, ha helyettes államtitkárokat, vagy magasabb beosztású kormánytagokat érintene a kitiltás. Ugyanakkor szavaiból kiderült, hogy ilyen kérdést ezeknek a tisztviselőknek a magyar kormány mindeddig nem is tett fel. Egy újságírói kérdés szerint ehhez egy köremail is elég lett volna, mire Lázár azt mondta, hogy „persze, és majd azok felfedik magukat". 

Lázár: Az amerikai kormány tudhat konkrét korrupciós ügyről