Megtalálták a Corvinusról eltávolított Marx-szobor új helyét

2014.10.20. 12:09
Nem fogja kitalálni, hová került a Budapesti Corvinus Egyetem aulájából eltávolított Marx-szobor: pár méterrel arrébb!

Megnyílt a Budapesti Corvinus Egyetem intézménytörténeti kiállítása hétfőn, amely helyet ad a főépület aulájából eltávolított Marx-szobornak is.

10599189 10203579687425089 670048486471250241 n
Fotó: Olvasói fotó

Rostoványi Zsolt, a Corvinus egyetem rektora azt mondta: hosszas előkészítő munka után érkezett el a kiállítás megnyitójának napja, amely a Corvinus és elődintézményeinek történetét mutatja be. Az intézmény az idén ünnepli a Corvinus név felvételének 10. évfordulóját - emlékeztetett a rektor, hozzátéve: az egyetemtörténeti kiállításon képet kaphatnak az érdeklődők arról, "honnan indultak, milyen utat jártak be és hová jutottak".

A Marx-szoborról azt mondta:

most elfoglalta az őt megillető helyet kiállításon.

Az állandó kiállítás, amely a kordokumentumok, képek, relikviák bemutatása mellett tehát helyt ad a Marx-szobornak,  

az egyetem Fővám téri főépületének északi fogadóterében található.

A szobrot a korábbi helyéről, a főépület aulájából szeptember 15-én szállították el. Ez innen pár méterre fekszik, tehát a szobor nem tett meg nagy utat az aulától.

Rostoványi Zsolt reményét fejezte ki, hogy a vonatkozó pályázat lebonyolítása után jövő évben a Corvinus szimbolikát kifejező alkotásokat is kiállíthatják majd. 

A szobor eltávolítását korábbi helyéről Rétvári Bence KDNP-alelnök, az Emmi jelenlegi államtitkára és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is szorgalmazta. Álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon szobra lehet Karl Marxnak, "annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott".

A kiállítás megnyitóján sajnos nem Rétvári képviselte a minisztériumot, helyette Bohátka Gergely, az Emmi felsőoktatási főosztályvezetője beszélt. Azt mondta, a kiállítás fontos és jelentőségteljes esemény az intézmény számára, amely "nemcsak építészetileg impozáns része Budapestnek, hanem szellemi központ is".