Orbán olyat csavart az LMP-s aggodalmon, hogy a fal adja a másikat

2014.10.20. 18:17 Módosítva: 2014.10.20. 18:18

Az azonnali kérdések órájában hétfőn a parlamentben az LMP-s Szél Bernadett azt mondta, sok százezer magyar állampolgár „menekült külföldre, mert Magyarországon nem tud egyről a kettőre jutni", majd azt kérdezte, mit akar lépni a kormány.

A téma annyira aktuális, hogy David Cameron brit miniszterelnök még karácsony előtt intézkedéseket tervez az európai uniós társállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók bevándorlásának korlátozására.

Egyelőre csak annyi szivárgott ki a tervekből, hogy több opció is felmerült, de ezekről konkrét döntés még nem született, mint ahogy arról sem, hogy Cameron milyen formában tárja a nyilvánosság elé a korlátozási intézkedések terveit. Ilyen lehet, hogy felhatalmaznák a brit kormányt az EU-társállamokból érkezők betelepülésének leállításra bizonyos előre meghatározott szint elérése után, azon az alapon, hogy a további bevándorlás elfogadhatatlan terheket róna a közszolgáltatási rendszerre és a társadalmi kohézióra.

Az is felmerült, hogy London a többi uniós ország munkavállalóinak évente kiadható brit társadalombiztosítási kártyák számát, illetve érvényességi idejét korlátozná kvóták megállapításával.

Orbán Viktor viszont azt válaszolta Szélnek, hogy az Európai Unió egy egységes munkaerőpiac, ahol az emberek szabadon mozoghatnak. Szerinte amit Szél Bernadett mond, abba a logikába vág, amit David Cameron brit miniszterelnök képvisel, aki "haza akarja toloncolni a magyarokat Londonból". "Ön valóban azoknak a miniszterelnököknek (...) a malmára akarja hajtani a vizet, akik ma azért dolgoznak (...), hogy megvonják a közép-európaiak munkavállalási lehetőségét a saját hazájukon kívül?"

Ezek az emberek vendégmunkások - folytatta a kormányfő -, akik a becslések szerint évi kétmilliárd eurót küldenek haza. Ezeket az embereket nem kitoloncoltatni kell, hanem ki kell mellettük állni - mondta, hozzátéve, hogy ezek az emberek bármikor hazajöhetnek, "szívesen látjuk őket". (MTI)