A Kehi hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt feljelenti az Ökotársat

2014.10.22. 14:19 Módosítva: 2017.01.12. 13:14

Lezárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében: a Kehi a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. Az Ökotárs Alapítvány tevékenységével és a támogatások felhasználásával kapcsolatban felmerül a hűtlen kezelés, a költségvetési csalás, a magánokirat-hamisítás és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja - közölte szerdán a hivatal, amely ezekben az ügyekben feljelentést tesz.

Ahogy arról mi is többször írtunk, a kormányzat azzal vádolta az Ökotárs Alapítványt, hogy az politikai szempontok alapján ítéli oda a norvég állami forrásból érkező támogatásokat. Lázár János ezért tavasszal a norvég pénzek elosztását - az EU-támogatásokhoz hasonlóan - az állam felügyelete akarta vonni.

A civil szervezetek elleni, több sebből vérző vádat azonban a norvég állam is visszautasította, így a pénz kezeléséről nem sikerült megegyezni. Ezután indult meg egy olyan megfélemlítő hatósági eljárás, mely Brüsszeltől Washingtonig mindenhol kiverte a biztosítékot, és maga Obama elnök is szót emelt ellene. Érdekesség egyébként, hogy a Magyar Nemzet szerdai számában már részletesen írnak a Kehi vizsgálat eredményéről.

Manipulálták a pályázati sorrendet

A Kehi az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a vizsgálat megállapította, hogy számos esetben indokolás nélkül, utólag módosították az értékelők által adott pontszámokat, úgy, hogy az befolyásolhatta a pályázók esélyeit a támogatások elnyerésére. "A pályázati sorrend manipulálásának" következtében a támogatásoktól olyan pályázók is eleshettek, amelyek egyébként színvonalas pályázatot nyújtottak be.

A vizsgálat azt is megállapította: a Norvég Alapot koordináló brüsszeli iroda jelezte az Ökotárs felé, hogy indokolatlanul magas azon pályázók elutasítása, amelyek egyébként magas pontszámot kapnak.

A Kehi a fentiek mellett olyan szabálytalanságokat tárt fel, mint nem támogatható költségek elszámolása, saját használatra szolgáló tárgyak beszerzése, szerződések visszadátumozása, szabálytalan költségátcsoportosítás és a megvalósítási határidő szabálytalan túllépése. Előfordult az is, hogy a kedvezményezettek ugyanazon költséget több támogatási szerződés terhére is elszámolták, illetve olyan cégtől származó számlákat számoltak el, amely az adott időpontban már nem létezett.

A támogatások felhasználásával összefüggő szabálytalanságok öt esetben megalapozzák a költségvetési csalás, nyolc esetben pedig a hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúját, egyes esetekben a dokumentumok visszadátumozása miatt a magánokirat-hamisítás gyanúja is felmerül - közölte a Kehi, jelezve, hogy ezekben az ügyekben a hivatal feljelentést tesz.

Kamatot számoltak fel a kölcsönökre

A Kehi megállapítása szerint a vizsgált 55 kedvezményezett közül 21 szervezet esetében egyértelmű kapcsolat volt kimutatható a kedvezményezett és valamelyik lebonyolító szervezet vezetői, munkatársai vagy a pályázatok bírálatában részt vevő külső emberek között. Az is megállapítható volt, hogy az Ökotárs folyamatos jelleggel, összesen mintegy százmillió forint összegben nyújtott kölcsönöket, amelyekből a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatásban részesült kedvezményezettek is részesültek. E kölcsönök után az Ökotárs kamatot is felszámított - tette hozzá a Kehi.

Tájékoztatásuk szerint a kölcsönök ügyében a Kehi által megtett feljelentés alapján jelenleg is tart a nyomozás jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt. A Ökotárs és a pályázatkezelésben közreműködő konzorciumi partnerei igyekeztek akadályozni a vizsgálatot. Megtagadták ugyanis azon dokumentumok (a pályázatok elbírálásával kapcsolatos jegyzőkönyvek, a bírálók listája, az értékelők által adott pontszámok, a vesztesek listája) átadását, amelyek alkalmasak lettek volna az elbírálás folyamatának nyomon követésére.

Emellett valószínűsíthető, hogy a vizsgálat és a folyamatban lévő nyomozás akadályozása érdekében adatokat töröltek, illetve az elektronikus levelezés egy részét megsemmisítették. Közleményük szerint az is előfordult, hogy a szabályszerűség látszatának biztosítása érdekében egyes dokumentumokat a Kehi ellenőrzéséről tudomást szerezve utólag gyártottak le.

Lázár: Az Európai Bizottságnak is elküldik a jelentést

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán délután a kormányszóvivői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány mai ülésén meghallgatták a Kehi elnökét, Gál Szabolcsot a Norvég Civil Alap vizsgálatának eredményéről.  Mint mondta, úgy döntöttek, hogy az Ökotárs Alapítványnál folytatott vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozzák és a norvég nagykövetnek is elküldik.

Lázár szerint a Kehi vizsgálat bizonyította, hogy az Ökotárs visszaélt a norvég kormány bizalmával, megsértette a magyar törvényeket, eljárási szabálytalanságokat vétett a pályázati elbírálások kapcsán. A vizsgálat szerint az Ökotársnál nem az előre meghirdetett objektív szempontok alapján, hogy szubjektív szempontok alapján döntöttek a pályázatokról, 

politikai szempontokat és baráti kapcsolatokat vettek figyelembe, jól körülhatárolható körhöz kötődnek a nyertesek.

Lázár szerint a vizsgálat eredményeit elküldik az Európai Bizottságnak is, hogy vizsgálják meg, hogy ezek a szerződések érvényesek-e vagy sem, vagy fel kell-e függesztenie őket. A miniszter azt reméli, hogy a helyzet rendezhető lesz, ennek érdekében meghívják a norvég kormány illetékeseit, és arra tesznek javaslatot, hogy a pénzt inkább állami vagy más civil szervezeten keresztül osszák szét.

Ellenzéki pártokat finanszírozott