Adócsalás miatt 9 hónap börtönt kapott Gyömrő polgármestere

2014.10.22. 12:36 Módosítva: 2014.10.22. 14:25

Adócsalás bűntette miatt első fokon 9 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék Gyenes Levente hetedrendű vádlottat, Gyömrő polgármesterét egy 32 vádlott ellen indított per szerdán kihirdetett ítéletében.

Gyenes Leventét folytatólagosan elkövetett adócsalás büntettében, és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a törvényszék, viszont a bűnszervezetben, folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett adócsalás bűntettének vádja alól felmentette.

Gyenes Levente - aki hetedrendű vádlott volt a perben - bűnszervezet által kibocsájtott fiktív számlák felhasználásával nyújtott be 2007-ben adóbevallást több hónapon keresztül. A jogellenesen csökkentett áfa összege mintegy 6,3 millió forint volt. Fodor Endre tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy a vádlott megtérítette az okozott kárt.

A per még 2011-ben indult a vádlottak ellen, akik papíron működtetett gazdasági társaságok nevében több milliárd forint összegben bocsátottak ki valótlan tartalmú számlákat. Az ítélet indoklása szerint a bűnszervezet irányítója, az elsőrendű vádlott semmilyen gazdasági tevékenységet nem végző társaságok nevében számlákat bocsátott ki. A megrendelők a számlákat beállították a könyvelésükbe, és ennek alapján kevesebb áfát fizettek be a központi költségvetésbe, illetve jogtalanul igényeltek vissza áfát, ez utóbbi összege mintegy 300 millió forint.

A megrendelők többsége Bács-Kiskun megyei volt, a kapott számlák összegének meghatározott százalékát fizették a "számlagyárnak". A vádhatóság szerint a bűnszervezetet hét ember alkotta - köztük a gyömrői polgármester -, további 25-en pedig a fiktív számlák vásárlói voltak. A per kezdete óta két vádlott meghalt.

Gyenest az önkormányzati választáson 70 százalékkal választották meg újra polgármesternek, pedig tavasszal olyan fotók jelentek meg róla a Blikkben, amiken meztelenül fehért port szívott egy nő testéről és egy tükörről. Gyenes ezután bizalmatlansági szavazást kért maga ellen, de a testületi ülésen egyhangúan mellette szavaztak. Gyenes a választáson 3942 szavazatot kapott, a második legjobb jelölt a Fidesz-KDNP-é volt, 732 vokssal.