A Fidesz csak a pornót, az MSZP az egész netet megadóztatta volna

porn
2014.10.22. 14:11
A kormány kedden benyújtott adócsomagjának legnagyobb visszhangot kiváltott újdonsága egyértelműen a gigabájtonként 150 forintos internetadó. Az ellenzék tiltakozik, a tüntetést már szervezik. Ám nem először robban ki vita a magyar közéletben az internetadóról: 2008-ban az MSZP már megpróbált valami hasonlót bevezetni. Tanulságos felidézni az akkori álláspontokat: a Fidesz például pornóadót akart, az SZDSZ-nek a fasiszta tartalmak megadóztatása lett volna ínyére.

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését. 

Ez a mondat nem most hagyta el a fideszes Nyitrai Zsolt száját, hanem 2008 elején, amikor az akkori szocialista kormány döntött úgy, hogy némi pénzt szed be az internethasználat után. 2008 elején ugyanis Hiller István MSZP-s oktatási és kulturális miniszter sokakat meghökkentő javaslatot nyújtott be: 

0,8 százalékos járulékot vetett volna ki az internetszolgáltatásra és a mobiltartalom-szolgáltatásra.

A tervből végül nem lett semmi, az ellenzék, a szakmai szervezetek, sőt több MSZP-s és SZDSZ-es politikus tiltakozása után Hiller letett az internetadó ötletéről. Az MSZP-s politikus most azt mondta az Indexnek, hogy a minisztériuma akkoriban azért dobta be az ötletet, mert valahogy pénzt akartak szerezni a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) számára. Az NKA-nak 2-3 milliárd forint hiányzott a költségvetéséből, és Hiller az intenetes járulékból kívánta megoldani a problémát.

A szocialista politikus szerint azonban alapvető különbségek vannak a 2008-as MSZP-s, illetve a mostani fideszes internetadó között. Hiller két fő különbséget említett:

  1. Az MSZP nem egy új adót akart bevezetni, nem a központi költségvetésbe ment volna az összeg, hanem kulturális célra, egyenes az NKA költségvetésébe. Ezért is hívták járuléknak.
  2. Hillerék a mostani sarc töredékét vetették volna ki. A politikus szerint 2,5-2,8 milliárd forint bevételt vártak az intézkedésről, míg a mostani internetadó ennél „durvább", akár 200 milliárdos bevételről is szólhat. Igaz, az NFM nem ekkora, hanem 20 milliárdos tételről beszél – ez részben azzal függhet össze, hogy, mint nemrég kiderült, a havi 150 forintos gigabájtonkénti adónak lenne egy havi 700, cégeknél 5000 forintos felső határa.

Akkor az Oktatási- és Kulturális Minisztérium (OKM) törvényjavaslatát hatalmas felzúdulás követte, közleményt adott ki ellen a Magyar Telekom, a UPC Magyarország és az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete is. Hiller úgy emlékezett, hogy 

a fideszesek a parlamenti bizottsági és plenáris üléseken egyenesen „ordibálva” keltek ki a terv ellen.

A már említett Nyitrai Zsolt, aki akkor a párt információs és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője volt, például ezt mondta az internetadóról: Egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz!

Nyitrait megkerestük most is, de nem kívánt nyilatkozni a fideszes internetadóról.

A Facebook-oldalára feltehetően az internetadóval kapcsolatban csak ennyit írt ki: "Várjuk ki a végét!"

A törvényjavaslatot természetesen a parlament kulturális és sajtóbizottsága is megtárgyalta 2008 áprilisának végén, és rendkívül tanulságos most végigolvasni a mindössze 35 perces ülés jegyzőkönyvét.

Legyen inkább pornóadó! Meg fasisztaadó!

Ez alapján világosan látjuk, hogy akkor ki hogyan érvelt az internetes járulék mellett és ellen:

  • Több, különböző párthoz tartozó képviselő olyan módosítót nyújtott be, amely eltörölte volna ezt az internetadót. A fideszes Nyitrai Zsolt, az MDF-es Pettkó András, Hock Zoltán és Katona Kálmán, valamint az MSZP-s Márfai Péter is az internetadó ellen érvelt. A módosítókat nem fogadta el a bizottság.
  • A fideszes Halász János és a KDNP-s Lukács Zoltán azonban egy egészen más stratégiát követett. Ők nem az internetadó ellen nyújtottak be javaslatot, hanem csak a pornószolgáltatást sarcolták volna meg. Igen, a pornót. És nem 0,8 százalékkal, ahogy Hiller benyújtotta, hanem 25 százalékkal. (A Fidesz 2012-ben végül kulturális járulékkal terhelte a pornográf tartalmakat, amelyet szintén pornóadónak neveztünk.)
  • A bizottság ezt a pornóadót is leszavazta, de előtte megvizsgálták a kérdést, hogyan is lehetne a pornót adóztatni. Kapaszkodjanak meg, a KDNP-s Lukács Tamás válasza minden idők egyik legjobb mondata, ami elhangzott egy bizottsági ülésen: „csak az önbevallás lehetne a járható út".
  • És a helyzetet még tudták fokozni a képviselők. Pető Iván, a bizottság SZDSZ-es elnöke megjegyezte, hogy a pornóadó technikailag nem megoldható ugyan, de ő azért bevezetné a fasisztaadót: „én az ízlésem alapján az uszító, fasiszta satöbbi jellegű tartalmakat is ugyanúgy sújtanám külön járulékkal". Erről azért nem volt módosító.
  • Az ülésnek még mindig nincs vége, az SZDSZ akkori elnöke, Kóka János is benyújtott egy módosítót: ő 0,8 százalékról 0,7-re mérsékelte volna a járulékot. De a bizottság ezt is leszavazta. Ezzel párhuzamosan amúgy a szintén SZDSZ-es vezetésű Gazdasági és Közlekedési Minisztérium jelezte, hogy egyáltalán nem támogatja a havaslatot.

Hiller István most azt mondta, hogy nem a Fidesz tiltakozása vagy a kormánypártokon belüli viták miatt vonta vissza a javaslatát. Összehívott a minisztériumba egy – korábban elmaradt – szakmai egyeztetést, ahol meggyőzték őt arról, hogy "ez a minimális járulék, amelyet az internetezők egyáltalán nem éreztek volna meg", sok fejlesztést akadályoz, akadálya lesz rengeteg korszerűsítésnek. Hiller ezért kiadta az apparátusnak, hogy keressenek más forrást a kulturális alapnak, és meg is találtak csakhamar: az ötös lottó játékadójának 90 százalékát irányították az NKA-hoz. Ez azóta is így működik.

Hát, így nem lett 2008-ban internetadó. És fideszes pornóadó vagy SZDSZ-es fasisztaadó sem.