Humorbomba: Átláthatóságot követel a CÖF

2014.10.22. 11:39

A civilszervezetek átláthatóságáról hozatna törvényt a kormánnyal a CÖF. A „civilszervezet”, amely a kormány aktuális lépéseit Békemenetek szervezésével támogatja, most a külföldről támogatott civilszervezetek törvényi megregulázását kéri az igazságügyi minisztertől.

„A CÖF-CÖKA felkéri az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogyan lehet átláthatóbbá tenni a magyarországi civil szervezeteknek külföldről érkező támogatásokra vonatkozó viszonyrendszerét.”

A CÖF a transzparencia lovagjaként tűnik fel, amely izgalmas fordulat egy olyan szervezettől, amely saját állítása szerint nem kap sem burkolt, sem nyílt támogatást a kormánypárttól, vagy az államtól, ennek ellenére például mégis képes volt a választások idején a Fideszt támogató, költséges óriásplakát-kampányt folytatni.

Állami ellenőrzést!

A külföldi támogatásokból működő szervezeteknél a CÖF egyenesen államtitkársági ellenőrzést szeretne. Az igazságügy miniszter munkáját könnyítve további konkrét ötletekkel is előállnak. A CÖF azt akarja,m hogy a civil szervezeteknek el kelljen ismerniük a magyar állam ellenőrzési jogát.

Lázár János A CÖF ezzel a norvég civil alap elleni újabb támadásokat készíti elő. A kormány eddig jogellenesen lépett fel a Norvég Civil Alap támogatásából működő szervezetek ellen, hiszen szerződésben rögzített módon ezek felett nincs ellenőrzési joga az államnak. A Norvég Civil Alap pénzei teljesen függetlenek az államtól, a támogatásokat még csak nem is annak intézményrendszerén keresztül juttatják el a civilekhez, hanem közvetlenül Brüsszelből utalnak. A CÖF javaslata utat nyitna a kormánynak a további nyomásgyakorlásra.

A CÖF közleménye

„A törvénymódosítás keretében tisztázni kell a külföldről érkező támogatások beérkezési módját, amely kizárólag banki átutaláson keresztül történhetne. Be kell vezetni a donorszervezet és a felhasználó szervezet közötti szerződés nyilvánossá tételét, a támogatott szervezet honlapján, vagy más transzparens módon.

A donorszervezet és a támogatott szervezet közötti szerződés egy példányát a felek küldjék meg a kormány civil ügyekkel foglalkozó államtitkárságára. A szerződésben kerüljön megfogalmazásra a felhasználás pontos célja, valamint az elszámolás módja.

A szerződő felek vegyék tudomásul a magyar állam, illetve közigazgatási intézményrendszere jogszabályban biztosított mindenkori ellenőrzési jogát."

A CÖF kérése már csak egy lépésre van a Putyin által bevezetett rendszertől, ahol a külföldi támogatású civileknek mint külföldi ügynököknek kell regisztráltatniuk magukat. Ezzel rendszeres, és keményebb állami ellenőrzéseknek teszik ki magukat. Így a civil szervezetek nem tudják végezni munkájukat, mivel erőforrásaikat lefoglalják az állami vizsgálatok.