Lezsák beszólt a kétharmadnak

2014.10.22. 11:45 Módosítva: 2014.10.22. 11:45
Együtt ekézi a Fidesz-gépezetet Lezsák Sándor, a parlament fideszes alelnöke és Heti Válasz vele interjút készítő főszerkesztője, Borókai Gábor, a legelső Orbán-kormány szóvivője.

Nagy elismeréssel adózik a Heti Válasz Lezsák Sándornak, aki szembeszállt a Fidesz megyei vezérkarával és az országos elnökség akaratával. a szerdán megjelent interjúból kiderül, hogy a parlament fideszes alelnöke kockáztatott és nyert: Kiskunfélegyházán a Fidesz jelöltjeivel szemben az általa vezetett Nemzeti Fórumos Fideszből kizárt tagjai nyerték el nyolcból hét helyen az egyéni képviselői mandátumot, és a fórum jelöltje győzte le a regnáló polgármestert, Kapus Krisztiánt, aki mellett mindvégig kitartott a Fidesz megyei és országos szinten. (Az ügyről itt olvashatja cikkünket.)

„Beigazolódott, hogy a

«mindegy, hogy kikkel, hogyan, csak győzzünk, legyen meg a többség» kampánystratégia rendkívül veszélyes,

mert ha elmúlik a kampány okozta zsibbadás, az ellentétek és a jellemhibák még fájdalmasabbak” – mondta Lezsák, utalva arra, hogy 2010-ben nem a megfelelő emberekkel nyert Kiskunfélegyházán a Fidesz.

„Tudtam, hogy Kapus Krisztián erősen megosztó és erkölcsileg vállalhatatlan személyiség” – mondta az egykori MDF-alapító, akinek egyéni körzetébe a parlamenti mandátumok csökkentésével két vált választókörzete részévé.

Nem nőtt össze, ami összetartozott

Lezsák nem tartott attól, hogy a Kapussal szembefordult helyi Fidesz végül a megyei vezetőkkel fognak egyetérteni, de megkönnyebbült a választási eredmények láttán.

„Olyan időket élünk, amikor

a fennhéjázó öntelt magabiztossággal olykor többre lehet jutni, mint a tisztességgel, a valóság ismeretével”

– mondta Lezsák.

„Ilyen zavarba ejtő környezetben a felfelé alázatosak és a lefelé gyalázatosak könnyen sokasodnak, ez a jelenség pedig különösen veszélyes egy kétharmados többség birtokában kormányzó közösségre” – bukott ki az irodalmárból a líraian megfogalmazott kormánykritika, amihez hozzátette: a hatalmas sikernek a hordaléka is jókora. A győztesek körül megjelenik a siserehad.

Borókai kérdéseivel maga is erősen kritizálta a Fidesz működtette gépezetet:

„Milyen tanulságra kellene jutnia a Fidesz elnökségének? Mert a központ hibás döntéséből arra lehet következtetni, hogy a rendszer rosszul működik.

Az információs csatornák szennyezettek, a közvetítő emberek némelyike alkalmatlan, ráadásul még kíméletlen is az akaratával szemben fellépőkkel. Olyan fideszeseket sikerült kirugdalni a pártból, akiket saját közösségük elismer, bizalmába fogad”

– kérdezte-mondta Borókai.

A jövő terveit érintve Lezsák a lakitelki népfőiskola fejlesztéséről beszélt, nem véletlenül: Kósa Lajos a kampányban Kapus mellett kiállva utalt, arra, hogy a drága intézmény nehezen fenntartható, és Lezsák azért is állhatott be a végül Kapussal szemben győztes Csányi József mögé, mert a vállalkozó támogatja a népfőiskolát.

Mielőtt Lezsák messzire menne, az interjúban jelzi: a Nemzeti Fórum szövetségben volt és lesz is a Fidesszel. Lázár János és Balog Zoltán miniszterek értik a céljaikat, és Orbán Viktor is garancia a folytatásra, mert ő „nem veszítette el kapcsolatát a magyar valósággal.”