Rövid idő alatt négy gyalogost ütöttek el

2014.10.22. 06:21 Módosítva: 2014.10.22. 10:29
Országszerte kétszázszor riasztották a tűzoltókat a vihar miatt. A szél fákat döntött ki, vezetékeket rongált meg. Budapesten több baleset történt, a szokásosnál lassabb a tempó.

Megjött az őszi idő. A szerdán megérkezett hidegfront országszerte esőket hoz – mármint „záport, zivatart” –, sőt, Nyugaton a hegyekben hózápor is lehet – írta biztató előrejelzésében az Időkép. A viharos északnyugati szélben napközben mindössze 7-13 fok lesz.

Nyugatról más szelek fújnak

A magyarok Nyugatról akár 90 kilométeres szelet is kaphatnak a nyakukba a Dunántúl középső és keleti részén, illetve a Duna-Tisza köze nyugati részén. Bács-Kiskun, Tolna, Baranya megyében a 100 kilométeres széllökések is lehetnek – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Október 23-án is esős, borús idő lesz. Természetesen az ország nyugati részén nem, csupán északkeleten számíthatunk némi reménysugarat jelentő napsütésre. Keleten 17 fok is lehet, de a hanyatló Nyugathoz közelebb lakóknak be kell érniük 13 fokkal.

Mindenkit figyelmeztetnek

Az erős szél miatt Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki Budapesten, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében – tudatta az MTI.

A várható csapadék miatt Budapest mellett Heves, Nógrád és Pest megye kapott másodfokú figyelmeztetést, elsőfokút Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyékre adtak ki.

Molinót tépett a szél

A budapesti tűzoltók tízszer vonultak hajnalban a vihar miatt. Kisdi Máté szóvivő elmondta: a XI. kerületi Kosztolányi Dezső téren egy 200 négyzetméteres molinót megtépett a szél, eltávolították. Egy autót is kiszabadítottak az összegyűlt esővízből az Egér úton az Andor utcánál.

Budapesten rövid idő alatt több baleset történt, írja a Police.hu. Négy helyszínen ütöttek el gyalogost, köztük két gyereket. Mindannyian megsérültek. A Szentendrei úton egy autó motorossal karambolozott.

A Komárom-Esztergom megyei Kecskéden kidőlt egy ház tűzfala, villanyvezetékek is megrongálódtak, ezért hatvan fogyasztónál egy ideig nem volt áram reggel.

Somogy megyében útra dőlt fák akadályozzák a forgalmat. Részletek itt>>>

Ötven-hatvan percet késnek a vonatok a Pécs-Szigetvár-Barcs-Gyékényes vonalon, mert a vihar miatt fa dőlt a sínekre. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon 15-20 perc késésre kell számítaniuk az utasoknak, mert leszakadt a felsővezeték. A menetrend szerinti közlekedés a déli órákra állhat helyre.