Nézzék, milyen, amikor a külügyminisztérium válaszol!

2014.10.24. 15:08
Végeláthatatlan kérdéscunamit generál az amerikai kitiltásbotrány, el is küldtünk egy csokrot Külgazdasági és Külügyminisztérium. Meg fog lepődni a válaszokon.

Az amerikai nagykövetség többször hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokból kitiltott magyar kormánytisztviselők neveit személyiségjogi okokból nem adhatják ki. Miért ragaszkodik a kormány mégis ahhoz, hogy a nagykövetség kiadja a neveket?

Mindaddig, amíg az amerikai fél a birtokában lévő – állítása szerint – hiteles információkkal nem áll elő, a kormány nem tud semmit tenni az állítólagos ügyek felderítésére.

Jelentenek az Egyesült Államok szerint korrupcióban érintett személyek nemzetbiztonsági kockázatot? Készül ezzel kapcsolatban bármilyen elemzés, jelentés? Ha igen, ez hozzáférhető nyilvánosság számára?

Mivel nem tudjuk, hogy kik ezek a személyek és hogy valóban követtek-e el valamit, ezért azt sem tudjuk, hogy jelentenek-e bármilyen kockázatot.

Jelentenek kockázatot az adott hivatalok működésre a kitiltásban érintett személyek? Erről készül valamilyen jelentés? Ez a jelentés hozzáférhető?

Mivel nem tudjuk, hogy kik ezek a személyek, ezért azt sem tudhatjuk, hogy milyen hivatallal állnak kapcsolatban.

Indított a Külgazdasági és Külügyminisztérium saját vizsgálatot annak érdekében, hogy kiderítse, kik a kitiltásban érintett személyek? Ha nem indult ilyen vizsgálat miért nem? Ha igen, mikorra várható a vizsgálat eredménye?

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincsenek ilyen eszközei.

Több személyről megjelent már a sajtóban, hogy érintett a kitiltási botrányban, azaz nem léphet az Egyesült Államok területére. Őket megkeresték már személyesen, és megkérdezték, hogy valósak-e ezek a hírek? Ha igen, mi volt a válasz? Ha nem, akkor miért nem keresték meg őket?

Mivel nincs a birtokunkban hiteles információ, ezért nem keresetünk meg senkit.

Tesz a Külgazdasági és Külügyminisztérium bármilyen erőfeszítést arra, hogy saját maga felderítse az amerikai nagykövetség által említett korrupciós ügyeket, amelyek a kitiltások hátterében állnak? Ha igen, melyek ezek az erőfeszítések?

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a saját hatáskörében megtette a szükséges erőfeszítéseket az ügy tisztázása érdekében: több ízben kértük az amerikai ügyvivőt, adja elő a hiteles információit.

Az amerikai követség szerint azért sem kell nekik részleteket szolgáltatni az ügyről, mert a bizonyítékok a magyar kormány rendelkezésére állnak- Mr. Goodfriend ügyvivő nagykövet konkrétan a trafik ügyeket és a Horváth András által borított NAV-botrányt említette. Tesz valamit a Külgazdasági és Külügyminisztérium annak érdekében, hogy felderítse, pontosan mire utalt Goodfriend, indítottak-e vizsgálatot az említett ügyekben a korrupció leleplezésére, felderítésére?

Az amerikai ügyvivő semmilyen olyan konkrét, hiteles információt nem hozott a Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomására, amely alapján bármilyen további intézkedést tehettünk volna.

Információnk szerint a kitiltási botrány hátterében olyan, áfacsalással kapcsolatos bűntények állnak, amelyek rossz piaci helyzetbe hozták az amerikai Bunge céget. A cég többször is jelezte, hogy együttműködne a kormánnyal az áfacsaló hálózat felderítésében és felszámolásában, azonban erre az együttműködésre a mai napig nem került sor. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdéseim vannak:

Voltak-e tervek az áfacsaló hálózat felszámolására cégek, pl. a Bunge bevonásával? Indult-e bármilyen vizsgálat az ügyben? Ha nem, miért nem? Tervezik-e a közel jövőben, hogy vizsgálatot indítanak az étolajpiacot, illetve a napraforgó-és repcemag kereskedelmet érintő áfacsalások ügyében?

Az adórendszerrel kapcsolatos hatáskörök nem tartoznak a minisztérium hatáskörébe.