Fellegi: Szijjártó látogatása segített, kár, hogy az amerikaiak nem így gondolták

2014.10.27. 07:33

Nem tagadható, hogy a magyar–amerikai kapcsolatokban egyfajta mélypont a mostani – ezt mondta a Népszabadságnak Fellegi Tamás, az előző Orbán-kormány fejlesztési minisztere. Fellegi Minnesotából azt nyilatkozta az újságnak:

Nagyon segíthetett Szijjártó Péter külügyminiszter itteni látogatása. Ezzel azt jelezte a magyar kormány, hogy a helyzet megoldására, és nem élezésére törekszik, valamint hogy komolyan veszi és megtiszteli az Egyesült Államokat. Kár, hogy az amerikaiak nem így gondolták a dolgot.

A magyar–amerikai gazdasági kapcsolatok fejlesztésén dolgozó Hungary Initiatives alapítvány igazgatója szerint

nem tagadható, hogy a magyar–amerikai kapcsolatokban egyfajta... nem tudom, hogy jó szó-e erre a válság, mert ehhez többet kellene tudnom a dolog belső dinamikájáról. Inkább mélypont ez. Nagyon helyesen, de mindkét kormány próbálja mederben tartani a konfliktust, amely a két ország kapcsolatát terheli.

A magyar lobbiszervezetnek tekinthető Hungary Initiatives mára a kuratóriumi tagjainak a felét elvesztette. Nincs már a tagok között George Pataki, New York állam volt kormányzója, Katrina Lantos Swett, Tom Lantos lánya, és Susan Hutchinson sem.

Fellegi erről azt mondta: a kuratóriumi tagok nem lemondtak, hanem egy év után megszűnt a megbízatásuk. Erről idén májusban közösen döntöttek. Egyetlen ember mondott le: áprilisban Michael Horowitz távozott, de ő személyes okok miatt lépett ki a kuratóriumból.