Polt az amerikai legfőbb ügyészhez fordult

2014.10.27. 15:00

A legfőbb ügyész, Polt Péter az Amerikai Egyesült Államok legfőbb ügyészéhez, Eric H. Holderhez, illetve a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjéhez, André Goodfriendhez fordult a kitiltási botrány ügyében, közölte hétfőn a Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya. Polt egy parlamenti kérdést kapott a témában, arra adta meg most az írásbeli választ.

A válasz szerint bűnügyi jogsegélykérelemre a törvény szerint nincs lehetőség, mert az csak már folyamatban lévő konkrét büntetőügyben kérhető. Viszont van a magyar és az amerikai kormány között egy 2008-ban aláírt megállapodás a bűncselekmények elleni küzdelemben az együttműködés fokozásáról. Ennek az egyik cikkére hivatkozva kereste meg Polt Holdert és Goodfriendet: az üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek.

„A magyar legfőbb ügyész és az ügyészség bármilyen további információ birtokába jutását követően a törvényben előírt szükséges lépéseket haladéktalanul megteszi” – írta a sajtóosztály.

Polt válasza szerint az ügyészi szervekhez eddig nem érkezett se feljelentés, se olyan adatszolgáltatás, amely alapján eljárást lehetett volna indítani vagy feljelentéskiegészítést lehetett volna elrendelni. A közleményben az áll:

„A sajtóban megjelent hírek alapján az ügyészség az elmúlt időszakban széles körű iratvizsgálatot folytatott, amelynek eredményeképp azt állapította meg, hogy

nincs olyan folyamatban lévő vagy befejezett büntetőügy, amellyel konkrétan azonosítani lehetne olyan eseteket, amelyekre a kitiltások vonatkozhatnak.


  • Hírek
  • Hírek