Székháztámadás lett az internetadó elleni tüntetésből

14
2014.10.27. 00:16 Módosítva: 2014.10.27. 00:25

Az internetadó réme annyi embert vitt az utcára, hogy a vasárnapi tüntetésből az elmúlt évek valószínűleg legnagyobb kormányellenes demonstrációja lett, de a Fidesz-székház megtámadása miatt ez mégsem az ellenzék napja. Hogy pontosan mi és főleg miért történt a Lendvay utcában, egyelőre nem tudható, de a következő napok hírei erről fognak szólni.

Utólag világos, hogy hiba volt a két utcai politikai akciót, az internetadó ellenit és a fociultrák délutáni tüntetését egy napra tenni. Az ultrák egy része bekeveredhetett a nagyobb ellenzéki demonstrációba, de hogy pontosan ki mit tett a Lendvay utcában, azt ahhoz hasonlóan lehet majd vitatni, mint a 2006-os ostromot és a rákövetkező rendőrterrort az Astoriánál. Az tény, hogy a Fidesz-székháznak betörték az ablakait, régi monitorokat dobáltak be, miközben az erkélyre EU-s zászlóval másztak fel tüntetők.

Dolguk végezetlenül maradtak az ultrák

A nap az ultrák utólag viszonylag békés délutáni tüntetésével kezdődött a Kossuth téren. A fociszurkolók nevében hetekkel ezelőtt hirdették meg a demonstrációjukat az MLSZ által bevezetett biztonsági intézkedések, a szurkolói kártya, a kamerák, biztonsági emberek és a „vénaszkenneres” beengedési rendszer ellen. Úgy 2000 szurkoló jelent meg, a környező utcákban pedig nagyon sok rendőr vonult fel. A tüntetés atrocitás nélkül és a résztvevőknek is váratlanul gyorsan fejeződött be, miután a Miniszterelnökségen – a munkaszüneti napra hivatkozva – nem vették át a petíciójukat.

A fociszurkolók erejüket fitogtatták

Na mi van, ennyi volt? Még be is érnék dolgozni!

– mondták néhányan. Lehet, hogy végül mégsem ment haza mindenki a tüntetés után.

Tömeg, sok szar és ultimátum az internetadó ellen

Az internet tervezett megadóztatása miatt a József nádor téren este hatkor kezdődött a tüntetés. Bár a Facebookon 40 ezren jelezték, hogy jönnek, eleinte úgy tűnt, csak néhány ezren gyülekeznek. A hangszóróból Mozart Requiemje szólt, a molinókon „Bűnözőknek nem adózunk” és „Semleges Magyarországot” feliratok voltak, a résztvevői kör pedig nagyon vegyesnek látszott, fiatalok és idősebbek is voltak.

A tüntetés szónokként mérsékelten hatásosnak tűnő szervezője, Gulyás Balázs olyanokat mondott, hogy „Viktor, ma csak az órát állítottuk vissza, nem az évszázadot”, meg hogy „ha a kormány ennek a tömegnek a láttán sem visszakozik, akkor kimondhatjuk, nem a népet szolgálják”. Az Orbánt digitális analfabétázó szólamok szerint a miniszterelnök azért akarja megadóztatni a netet, mert saját maga még egy emailt sem tud elküldeni, majd 48 órás ultimátumot adtak, hogy a kormány vonja vissza a törvényjavaslatot (különben nagyon mérgesek lesznek, és újabb tüntetés is lesz).

Viktor, nem lesz internetadó!

Gulyás ezután mindenkit felszólított, hogy vigye a régi digitális eszközeit a Fidesz-székházhoz a Lendvay utcába:

Vigyük a Fidesz-székházhoz a sok szart!

Amikor az elég kínosan bénán sziasztokozó és jó utatozó Gulyás Balázs útnak indította a népet, semmi nem utalt arra, hogy itt még komolyabb dolgok történhetnek, de az Andrássy úton már jobban látszott, hogy azért elég sok ember van itt.

Az elmúlt két évben valószínűleg nem volt ekkora kormányellenes demonstráció.

Tudósítónk a székházhoz közelítő tömeg elejét még ekkor is kifejezetten békésnek látta, de ekkor jöttek az első hírek arról, hogy a tömegben ott vannak az ultrák közül is.

Támadás!

A Hősök terén a szervezők már arra szólítottak fel, hogy az emberek maradjanak ott, a közeli mellékutcában lévő pártszékházhoz majd csak ők viszik el egy kisbusszal a kidobni akart kütyüket. „Énekeljük el a Himnuszt, és mindenki menjen haza békével!” – mondta ekkor Gulyás, de a tömeg egy része erre azzal a skandálással válaszolt, hogy:

Székházhoz! Támadás! Nem megyünk haza!

A Lendvay utcai székházhoz mégis legalább 500-an, de talán ezren is elmentek. Vegyes társaság volt jelen, csillogó szemű fiataloktól az idősebb urakig és kutyasétáltató párokig, akik elég lelkesen adogatták előre a régi műszaki cuccokat és kitörő ovációval fogadták, amikor sikerült lukat ütni a redőnyön. Bár azt is sokan kérték, hogy ne dobálják a székházat, az elöl állók mindenfélét dobáltak befelé: hangfalakat, billentyűzetet, miegymást, és már betörtek több ablakot is.

 Volt, aki európai uniós zászlóval mászott fel a székház erkélyére, más egy összetört redőnyön keresztül dobott be monitort egy földszinti helyiségbe, a Hír TV tudósítóját pedig ultrának tűnő figurák vették körül. Császár Attila körül zengett a „Mocskos Fidesz”, a 2006-as tévészékházostromnál még a fiatalok forradalmáról lelkesedő riportert most sörrel öntötték le, a Hír TV helyszíni közvetítését meg kellett szakítani.

A székház egyik kerítését is kidöntötték, sokan takarták el az arcukat, de közben már megjelentek a lovasrendőrök is, majd a rohamrendőrök hamarosan elkezdték kiszorítani a tömeget a Hősök tere és az Oktogon felé.

Így verik szét a Fidesz-székházat billentyűzettel és monitorral

A rendőrök határozottan, de erőszak nélkül jártak el. Bár gumibot és könnygáz is volt náluk, egyiket sem használták. A rendőrség este kilenckor még azt közölte, hogy senkit nem vettek őrizetbe. A BRFK hajnali közleménye szerint viszont hat embert vettek őrizetbe abból a csoportból, akik az arcukat sállal, csuklyával eltakarva betörték a Fidesz székház ablakait, bedöntötték kerítést és felmásztak az erkélyre. A rendőrség garázdaság gyanújával hallgatta ki G. Antal és Z. András 19 éves, Sz. I. Ábel 21 éves és B. Gábor 33 éves budapesti lakosokat, a 35 éves, tatabányai Sz. Zoltánt és a 26 éves soproni R. Milánt. 

Bár néhányan még lődörögtek egy kicsit, és vártak valamilyen folytatást, fokozatosan szétszéledt a tömeg. Kilenc óra körül megnyitották a forgalmat a Dózsa György út és az Andrássy úton is, már csak a Lendvay utca Fidesz-székház előtti része volt lezárva, ahol a készenlétiseken kívül nemsokára már csak Császár Attila maradt hírmondónak.