Megszületett a döntés a kancellárokról

2014.10.28. 12:41 Módosítva: 2014.10.28. 13:02

Várhatóan még a héten elkezdik nyilvánosságra hozni a felsőoktatási intézmények kancellárainak névsorát, a miniszterelnök meghozta döntését ez ügyben - mondta az emberi erőforrások minisztere egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón kedden.

Balog Zoltán emlékeztetett: 29 állami felsőoktatási intézmény kancellári posztjára 380 pályázat érkezett. Ezek közül egy volt érvénytelen, ketten pedig visszaléptek. 21-22 intézményben lehet eredményes az eljárás, és 7-8 intézményben hirdetnek új pályázatot. 

Az új felsőoktatási törvény szerint szétválasztják az egyetemek tudományos és gazdasági vezetését. Az egyetemek gazdasági és stratégiai irányítása, a kassza feletti őrködés a kancellárok feladata lesz, akik az államot mint fenntartót is képviselik. Ők kapják meg a munkáltatói jogot az egyetem adminisztratív és műszaki személyzete felett (az oktatók munkáltatója a rektor marad), intézkedhetnek létesítményhasznosítási és stratégiai ügyekben. A kancellári poszt betöltéséhez sem közgazdasági, sem jogi végzettség nem szükséges, csupán hároméves szakmai gyakorlat egy intézmény vezetésében.

A kancellári pályázatokat július végén írták ki. A jelentkezőknek jó két hete volt arra, hogy megírják pályázatukat egy adott esetben tízmilliárdos költségvetésű intézmény gazdasági vezetésére. A kancellároknak eredetileg szeptember 1-jére kellett volna a felsőoktatási intézmények élére állniuk, de a több mint 300 jelentkező miatt a kormány október végére módosította a határidőt.  

A kancellárok kiválasztásáról ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.