Beismerte a NAV, hogy vezetőit tiltották ki Amerikából?

2014.10.29. 09:36 Módosítva: 2014.10.29. 09:37
Kérdéseket küldtünk a NAV-nak, többek közt arról, hogy az ő vezetőiket tiltották-e ki az Egyesült Államokból. Ezt a választ küldték. Olvassa el figyelmesen, majd segítsen nekünk értelmezni.

A NAV közleménye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, elnökhelyettesei és vezető beosztású tisztviselői visszautasítják a velük kapcsolatban terjesztett korrupciós vádakat. A NAV nem kíván politikai csatározások részese lenni. Egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy egyesek tényként kezelnek minden alapot nélkülöző kijelentéseket vagy sugalmazásokat, és ezt arra használják fel, hogy a NAV-ot ellehetetlenítsék, és az adómorált rombolják.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bűnüldözés és a korrupció elleni harc egyik legfontosabb intézménye. Nem felel meg a valóságnak, hogy ne lennének büntetőjogi következményei a költségvetést súlyosan megkárosító bűnszervezetek áfacsalásainak. Minden, a NAV látókörébe került áfacsalással kapcsolatban eredményes ellenőrzések, büntető eljárások indultak az elmúlt években, és ilyen jellegű felderítések jelenleg is folyamatban vannak. Az eredmények uniós összehasonlításban is megállják a helyüket. A NAV ahogy eddig, úgy a jövőben is nyilvánosságra hozza az államnak és a tisztességes adófizetőknek kárt okozó szervezetek leleplezéséről szóló híreket. A NAV bízik abban, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében a sajtó munkatársai az alaptalan vádak mellett a feketegazdaság elleni fellépés eredményeiről is beszámolnak.

Mit akar közölni a NAV?

A történet úgy kerek, ha elolvassa kérdéseinket, amelyekre a fenti semmitmondó általánosságokat válaszolta az adóhatóság.

  • Kívánja-e Vida Ildikó kommentálni azokat a híreket, amelyek szerint ő az egy kitiltott?
  • Ha Vida Ildikó nem kommentálja, az lényegében egy burkolt beismerés? Ha nem ő az egyik kitiltott, akkor miért nem kommentálja ezeket a híreket? Tervezi-e Vida Ildikó, hogy eljárást indít jó hírnév megsértése/rágalmazás miatt? Ha igen, ki ellen fogja indítani az eljárást?
  • A NAV dolgozói közül jelezte már valaki, hogy szintén rajta van a listán? Információnk szerint dr. Varga Árpád, dr. Sors László elnökhelyettesek, illetve dr. Tiborcz Péter Sándor főosztályvezető is szerepel a kitiltási listán. A NAV tud erről, jelezték az itt felsorolt esetleges érintettek, hogy értesítette az amerikai nagykövetség?
  • Előfordult-e az elmúlt 10 évben, hogy probléma volt az amerikai cégek adózási fegyelmével? Indult-e eljárás amerikai cégek ellen adóelkerülés vagy más szabálytalanság, szabálysértés miatt?
  • Az Index információi szerint a kitiltási botrány a a Bunge céget hátrányosan érintő áfacsalási hálózat miatt robbant ki. Volt-e a céggel kapcsolatban bármilyen vizsgálat a NAV-nál? Az étolajpiacot érintő áfacsalások ügyében információink szerint indult eljárás a NAV-nál, ám ezt később leállították. Ennek mi volt az oka?