Győrbe jött gyógyulni az angol beteg

2014.10.30. 09:41
Londonban gyógyultnak hitték, Győrben hasnyálmirigy-daganattal megműtötték a férfit, aki magyar orvos felesége révén került Magyarországra.

A valóságosnál ideálisabb kép élhet bennünk a nyugat-európai egészségügyi rendszerről, amit árnyalhat Darius Tahermia története – derült ki a Kisalföld cikkéből, amely azért gyorsan hozzáteszi: ettől még nem lesz jobb a hazai helyzet.

 A brit férfinak három éve voltak panaszai, de az ottani orvosok nem találtak nála semmit. Sőt, miután januárban rosszabbul lett, csak annyit állapítottak meg, hogy epekövei eltűntek, így meggyógyult.

 Mivel állapota nem javult, magyar felesége úgy döntött, megnézeti Budapesten, ahonnan Győrbe került. Itt végül többórás műtéten esett át Tahermia, amelynek során eltávolították hasnyálmirigy-daganatát.

 „Orvosként végeztem és dolgoztam anno Magyarországon, az I-es Belgyógyászati Klinikán. Ösztöndíjjal kerültem ki Londonba, ahol megismertem a mostani férjemet, aki utánam jött Magyarországra” – mesélte a lapnak dr. Jánossa Margit, akinek egészségügyi dolgozóként rálátása van a brit ellátórendszer helyzetére.

Hónapokat várnak

A szigetországban is gond a hatalmas betegforgalom, amely miatt nehéz bejutni az orvoshoz. A vizsgálatokra is heteket, hónapokat kell várni – ebben tehát nincs nagy különbség.

„Nem látok már bele a magyar egészségügybe, biztosan vannak itt is problémák, de itt találták meg a férjem baját, és

emberibb hangot, ellátást kaptunk, mint a londoni klinikán. Ezt a történetet visszavisszük magunkkal,

mert a kinti rendszert, illetve az ott dolgozókat emlékeztetni kell az orvosetikára” – mondta Jánossa Margit.

Mások is inkább hazamennének

Könnyen lehet Londonban olyan külföldi orvosba botlani, aki inkább a brit kórházak hiányosságait emeli ki.

„Pár évvel ezelőtt vért adtam egy londoni kórházban. Miközben a vért egy kedves mozambiki nővérke levette – akinek nagy szerencséje volt hogy a Lucy Kazzo névvel nem Olaszországba emigrált – közös kelet-európaiságunk okán beszélgetésbe keveredtem egy nyugdíjkorú orosz doktornővel. Szigorúan figyelte a nővérke munkáját, és közben azt mondta, hogy még a halála után sem feküdne be egy orosz kórházba. Pedig volt mihez viszonyítania, 20 évet Sierra Leonében élt. Ő a mai napig inkább Oroszországba menne, ha kivizsgálásra lenne szüksége” – írta egy olvasónk.

Kúrálták már a szigetországban?

Nagy-Britanniában él? Milyen tapasztalatai vannak a kinti egészségügyi rendszerről? Írja meg a tema(kukac)index.inda.hu címre. A subjectbe írja oda, hogy „angol beteg”.