Mai találós kérdésünk: meddig marad kint az EU-zászló a Parlamenten?

2014.10.30. 15:53

Olyan komoly napokat élünk mostanában, hogy még az Európai Unió zászlaja is kikerült a Parlament épületére a nemzeti és a székely zászló mellett. Na persze nem hivatalosan, nem akkora, és nem oda. Kunhalmi Ágnesék lógatták ki egy ablakon a keddi netadóellenes tüntetés estéjén, miközben változó létszámú, körülbelül egy-kétezer fiatal tüntető skandálta egy nagy EU-zászlóval a kezében, hogy „Tűzzük ki! Tűzzük ki!”.

A zászló − illetve két zászló − egészen pontosan október 28-án este 22:05-kor került ki a Parlament épületére. Algebraicvarietyshow.tumblr ma délután posztolt egy képet arról, hogy a zászló még mindig kint van. A képet október 30-án 13:53-kor készítette, annyit tehát biztosan állíthatunk, hogy 15 óráig és 53 percig biztosan kint volt az EU-s zászló, amelynek sorsát továbbra is nyomon követjük. 

Ön is látta a zászlót?Fotózza le és  Küldje be nekünk pontos időmegjelöléssel!

A magyar Parlamentre nem kell kitűzni az Európai Unió zászlaját, ezt az erre vonatkozó törvény sem teszi kötelezővé, válaszolta májusban egy kérdésünkre az Országgyűlés sajtóirodája. Szerintük az Európai Unió legtöbb tagállamában a nemzeti kormányzati épületeken tűzik ki az EU-zászlót, a nemzeti parlamenteken viszont nem. Az európai zászló és az európai lobogó használatáról szóló törvény szerint ugyanis az Országgyűlés épülete kivétel, oda nem kell kitűzni a tizenkét aranycsillagos lobogót.

Mit gondol, meddig marad kint az EU-zászló a Parlamenten?