Hasznos dolgok, ha a hétvégén a temetőbe készül

2014.10.31. 16:59
Mindenszentek és halottak napja alkalmából valószínűleg sokan keresik fel a hétvégén szeretteik sírját, ezért a temetők hétfőig hosszabb ideig tartanak nyitva. A temetőket érintő BKK-járatok is sűrűbben közlekednek a hétvégén. Itt egy hasznos összefoglaló, ha szombaton vagy vasárnap a temetőbe készül.

Először mindenszentek, utána halottak napja

Először fontos különbséget tenni a két nap között. November 1-je, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, amely tavaly ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy az egyház előírása szerint ilyenkor a híveknek kötelező szentmisén részt venniük. Mindenszentek ünnepe Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap.

Az ezt követő halottak napja, november 2. fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban az emberek gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére. 

Két temető is ingyenes mikrobuszokkal készül

Meghosszabbított nyitva tartással, 7 órától 20 óráig várják a látogatókat péntektől hétfőig a budapesti temetők - tájékoztatta a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. az MTI-t. A közlemény szerint az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben péntektől vasárnapig ingyenesen igénybe vehető mikrobuszok segítik a közlekedést.

Az ünnepek alatt gépjárművel tilos behajtani a temetőkbe, az Új köztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével. Az Új köztemetőbe ezen időszak alatt díjmentesen lehet behajtani.

A temetőkben megerősített rendészeti szolgáltatást biztosítanak, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon. Péntektől vasárnapig az Új köztemetőben mentőautó is készenlétben áll.

Ezek a buszok és villamosok járnak sűrűbben

Sűrűbben közlekednek a temetőket érintő járatok Budapesten a hétvégén - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A központ sűríti egyebek mellett a 28-as, a 37-es, a 42-es és az 59-es villamos, valamint a 8-as, a 22A és 222-es, a 33-as és 133-as, az 58-as és 158-as, a 38-as, a 138-as és 238-as, valamint a 160-as, a 260-as és 260A járatokat. Emellett rendkívüli járatok is indulnak 36B, 37B, 38B, 68B, 158B, 194B és 218B jelzéssel.

A temetők környékén ideiglenes forgalmi rend is életbe lép, ezek általában a megközelítésre, illetve a megállási tilalomra, vagy annak feloldására vonatkoznak.

A rendőrség is felkészült

A vidéki nagyvárosokban is nagy forgalomra kell számítani a temetők környékén. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata közleményében kiemelte: az autópályákon, autóutakon, főútvonalakon, lakott területen belül, valamint a temetők környékén egyaránt fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők; a rendőrök elsősorban a közúti forgalmat segítik, de a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata fokozott ellenőrzéseket tart. 

Az ORFK közleményében kitért arra is, hogy ezekben a napokban számos ideiglenes parkolóhelyet jelölnek ki, illetve esetenként forgalomkorlátozást rendelnek el. Ezért a rendőrség mindenkitől azt kéri, hogy ne "megszokásból" közlekedjen, figyelje a közúti jelzéseket, és ha teheti, a híradásokból és az internetes honlapok segítségével már indulás előtt tájékozódjon a várható változásokról.  • Hírek
  • Árfolyam