Hivatalos: 107 embert kirúgnak a Külügyminisztériumból

2014.10.31. 16:53

107 embert elbocsátanak a Külügyminisztériumból, derül ki a pénteki Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőből. A létszámcsökkentést a közigazgatási államtitkár hajtja majd végre Szijjártó Péter külügyminiszter utasítására, amely pénteken 17 órától lép hatályba.

Korábban már írtunk arról, hogy leépítést terveznek a tárcánál, korábban azonban még 220 leépítendő dolgozóról beszéltek. A külügyminiszter szerint a leépítés szükséges, mert "körülbelül 400 ember végez közigazgatási tevékenységet", azaz majdnem minden második dolgozó a szervezet működtetésével foglalkozik, ami Szijjártó szerint tarthatatlanul magas szám. Elmondása szerint Kohut Balázs, a tárca közigazgatási államtitkára arról tájékoztatta őt, hogy "150-200 emberrel ez a feladat ellátható", így ő ennek megfelelő lépésekre utasította őt.

Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézménye, a Külügyi Intézet teljes kutatói gárdája már korábban felmondott, miután az új intézetvezető, Gallai Sándor a kinevezése után csökkentette a fizetéseket, és több esetben megtiltotta a tudományos munkatársaknak, hogy külföldi meghívásokat fogadjanak el. Az új intézet kormányhivatal lesz, a munkatársai kormányalkalmazottak.