Nem hittek Orbánnak, ezért tüntettek

2014.10.31. 18:09 Módosítva: 2014.10.31. 18:11
Habár Orbán Viktor péntek reggel bejelentette, hogy ebben a formában nem vezeti be az internetadót, este mégis tüntetők gyülekeztek Budapesten. A szervezők szerint nem lehet bízni a kormányfő szavában, mert "egy trükkös konzultáció" után még bevezetheti az adónemet. Zúgott "a mondjon le" és az "Orbán, takarodj".
A netadó csak a jéghegy csúcsa

Az előző tüntetéseknél kevesebben gyűltek össze Budapesten az internetadó elleni újabb demonstráción péntek este.  A tüntetést a Százezren a netadó ellen Facebook-csoport hirdette meg, miután reggel Orbán Viktor bejelentette, hogy az internetadó "ebben a formában nem vezethető be".

Tudósítónk szerint a tüntetés hivatalos kezdésekor a József Nádor térnek nagyjából negyede telt meg, de folyamatosan érkeznek az emberek. A nagyjából félórás rendezvény végére a tér nagyjából megtelt, így több ezren is összegyűlhettek. Van, ami nem változott: a HírTV most is biztonsági őrökkel körbevéve tudósít a helyszínről.

Orbán, takarodj!

Gulyás Balázs, a rendezvény szervezője azt mondta, hogy

meghátrálásra kényszerítették a kormányt, amelyik senkit sem szeret meghallgatni.

Gulyás szerint Orbán Viktor most először kénytelen volt elismerni,  hogy "a többség nem támogatja az adóját". A tüntetők erre hosszasan skandálták: "mondjon le, mondjon le!".

Várady Zsolt, az iwiw alapítója arról beszélt, hogy a tüntetőknek aktívnak kell maradniuk, mert a jövőben még más dolgok mellett is ki kell majd állniuk. Füzessi Károly a Humán Platformtól pedig azt mondta a mai eseményekről, hogy "ez közös sikerünk". De szerinte itt még nincs vége a feladatnak. A közönség erre azt skandálta, hogy "folytatjuk, folytatjuk". Füzessi szerint a magyarok semmi olyan adót nem akarnak megfizetni ugyanis, amit azért akarnak kivetni rájuk, mert "a korrupt adóhatóság" bevételekre akar szert tenni.

Füzessi szerint visszavették a politikát, és a jelenlévők együtt,  összefogva nagy dolgokra képesek. Füzessi azt üzente Orbán Viktornak, "hahó Orbán, itt a magyar nép beszél", hogy a nemzeti konzultáció megtörtént, nincs szükség a pénzköltésre, "álságos kérdések küldésére a postán", az emberek enélkül is meg tudják mondani, mi az érdekük.

A tüntetők erre azt mondták: "Orbán, takarodj!". Füzessi Orbán Viktor jellemző fordulatával zárta a beszédét: "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!". Ezután a résztvevők közösen elénekelték a himnuszt. A rendezvény nagyjából félóráig tartott, Füzessi azzal zárta le, hogy egy "nagy bulival" ünnepeljenek péntek este.

Nem bíznak Orbánban

A tüntetés Facebook-oldalán Orbán Viktor bejelentését saját győzelmükként és a kormányfő meghátrálásaként értékelték, a szervezők azt írták:

Orbán Viktor ma meghátrált. Eddig mindig azt mondta, hogy ő képviseli a nép többségét. Ma be kellett ismernie: a többség elutasítja az adóját. Ez önmagában győzelem. 

A tüntetést ugyanakkor azért tartják, mert nem bíznak a kormányfő szavában, "az internetadó még mindig benne van a törvényjavaslatban" (az NGM péntek délután már kezdeményezte a javaslat visszavonását a törvénytervezetből), ráadásul szerintük Orbán egy trükkös "konzultációval" még mindig nyitva hagyta a lehetőséget, hogy bevezesse az internetadót.

A netadó csak a jéghegy csúcsa

A tervezet eredetileg a múlt kedden benyújtott adócsomagban bukkant fel, és gigabájtonként 150 forinttal terhelte volna meg az adatforgalmat. Az abszurd mértékű adó miatti óriási felháborodást követően azonban nem telt el 24 óra, és a Fidesz-frakció máris bejelentette, havonta és fogyasztónként maximum 700 forint lehet a teher.  Az enyhítés ellenére a vasárnapra meghirdetett tüntetésen rég nem látott tömeg lepte el az Andrássy utat, sőt, néhányan a Lendvay utcai Fidesz-székházat is megdobálták. Kedden újabb tüntetés zajlott le, fegyelmezettebben és még nagyobb tömeget mozgósítva.