Orbán: Magyarország a tolerancia földje

2014.10.31. 16:32
A soltvadkerti új evangélikus óvoda avatásán mondott beszédet pénteken a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint a keresztény kultúra a magyar nemzet összetartó ereje, és ez adja az állam belső lényegét. A miniszterelnök úgy látja, Magyarország a tolerancia földje.

A reformáció napján fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország a tolerancia földje

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Soltvadkerten, az új evangélikus óvoda átadásán.

Orbán Viktor kiemelte, hogy mindenki szabadon gyakorolhatja vallását, de történelmünk és hagyományunk okán mindenkitől elvárjuk, hogy adja meg a kereszténységnek a kijáró tiszteletet. A keresztény kultúrát a magyar nemzet összetartó erejének nevezte a kormányfő, amely szavai szerint "az állam belső lényegét és értelmét" adja.

Azért dolgozunk, hogy ez az összetartó erő megmaradjon, és így a magyarok közössége és a magyarok hazája is fennmaradhasson 

- tette hozzá. A miniszterelnök a reformáció wittenbergi indulására emlékezve kiemelte, hogy a magyarok hisznek „a közösségépítésnek abban a formájában is, amely lassan fél évezrede indult el”. Szeretjük azt a közösségi formát, amelynek alapjait a reformátorok és követőik rakták le a német fejedelemségekben, a svájci kantonokban, a tengerentúlon az Egyesült Államok későbbi államaiban, valamint a magyar Alföld mezővárosaiban – fogalmazott a kormányfő.

Azt is mondta, hogy a magyarok azt a demokráciát vallják magukénak, „amely a szabadsághoz a testvériség eszméjét is hozzárendeli”. Valljuk, hogy a társadalom nem emberek puszta halmaza, nem fogyasztói csoportok összessége, hanem szerves egység – fűzte hozzá.

Az egyházakat a kormány fontos szövetségeseinek nevezte, mert olyan közös ügyekben dolgoznak együtt, mint „a családok, az idősek, az elesettek vagy éppen a fiatalok segítése”. Orbán Viktor kiemelte, hogy a soltvadkerti evangélikus óvoda felépítése a kormány számára több volt egyszerű költségvetési kérdésnél, mert erkölcsi kötelességnek érezték a támogatását.

A miniszterelnök leszögezte: „az óvoda az alapja az oktatási rendszernek”, ezért fontos lépésként értékelte a Parlament egy évvel korábban meghozott döntését, amelynek értelmében 2015 szeptemberétől minden harmadik életévét betöltött gyermek számára elérhetővé teszik az óvodát.

A köznyelv ezt kötelező óvodának mondja, ami csak annyiban igaz, hogy minden gyermeket be kell az óvodába iskolázni

– mondta a kormányfő hozzátéve, hogy természetesen felmentést kaphatnak ez alól azok a szülők, akik maguk akarják nevelni gyermekeiket. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az óvodának fontos gazdasági szerepe is van, mert segíti az édesanyákat az elhelyezkedésben, valójában tehát a magyar gazdaság sikerének és fejlődésének szempontjából is fontos dolog.